Subsidieregeling verwijderen asbestdaken

Vanaf 2024 zijn asbestdaken verboden. Een wet die voor iedereen geldt; of je nu een huiseigenaar bent, of een bedrijfspand hebt. En 2024 lijkt dan misschien ver weg, de nieuwe werkelijkheid krijgt met ingang van 4 januari 2016 al vorm.

Vanaf 4 januari 2016 kunnen eigenaren van gebouwen die nog een dak met asbest hebben een subsidie aanvragen om deze te renoveren. De subsidieregeling is in het leven geroepen om sanering te versnellen. Asbestdaken zijn vanaf 2024 verboden. Dit verbod beschermt mens en milieu tegen de gezondheidsrisico's die blootstelling aan asbest met zich mee kan brengen. Asbestdaken verweren in de buitenlucht waardoor schadelijke asbestvezels kunnen vrijkomen.

De subsidie is voor daken van minimaal 35 vierkante meter en kan zowel door huishoudens als bedrijven en instellingen worden aangevraagd. Per vierkante meter wordt er 4,50 euro subsidie gegeven met een maximum van 25.000 euro. Voor de subsidieregeling is 75 miljoen euro beschikbaar tot 2020. Hiermee kan dan meer dan 16 miljoen vierkante meter versneld worden gesaneerd. Voor het jaar 2016 is het subsidiebedrag vastgesteld op tien miljoen euro.

Particulieren en bedrijven kunnen vanaf 4 januari 2016 een subsidieaanvraag doen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Een van de voorwaarden bij het toekennen van de subsidie is dat de werkzaamheden door een gecertificeerd bedrijf wordt uitgevoerd. Ander asbestmateriaal dat in gebouwen kan zitten, zoals isolatiemateriaal dat onder de dakbedekking zit, wordt niet verboden. Dit materiaal is niet onder invloed van de buitenlucht verweerd en kan niet vrijkomen.

Voor meer informatie kunt u terecht bij Kenniscentrum Infomil via https://www.infomil.nl/onderwerpen/asbest/wet-regelgeving/

Ps. Vergeet niet ook een sloopmelding in te dienen voordat het werk wordt uitgevoerd

Gemeentehuis Margraten (Op afspraak)

  • Amerikaplein 1, 6269 DA Margraten
  • Vandaag geopend tot 12.00 uur
  • Vanmiddag: 17.00 - 19.00 uur

Servicepunt Eijsden (Op afspraak)

Receptie KCC Margraten