Trouwen of partnerschap registreren

Huwelijkspaar met handen ineengestrengeld

Als u wilt trouwen of een geregistreerd partnerschap wilt aangaan, dient u dat vooraf bij de gemeente melden. U kunt vanaf twee weken tot uiterlijk één jaar daarna trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan.

Aantal aanwezigen bij uw ceremonie

Bij een betaald huwelijk/geregistreerd partnerschap
In het gemeentehuis is de raadzaal geschikt voor de plechtigheid. Hier kunnen maximaal 35 zitplaatsen gecreëerd worden.

Bij een gratis huwelijk/geregistreerd partnerschap
In het gemeentehuis is de (vergader)ruimte geschikt voor het paar en uitsluitend de getuigen.

Melding huwelijk of partnerschap regelen

Uw voornemen om te trouwen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan dient u te melden in de gemeente waar u gaat trouwen of geregistreerd partnerschap gaat sluiten. In veel gevallen kunt u dit digitaal regelen.
Wilt u in Eijsden-Margraten trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten kunt u dit digitaal doen via de blauwe knop 'Direct regelen'. 

Voorwaarden

  • U mag niet getrouwd zijn en geen geregistreerd partnerschap hebben
  • U moet 18 jaar of ouder zijn

Kosten

Dag en tijd Kosten
Maandag t/m vrijdag (geen feestdag): 9.00 - 16.00 uur € 459,00
Woensdag (geen feestdag): 9.00 - 10.00 uur Gratis, alleen in gemeentehuis Eijsden-Margraten, Amerikaplein 1 te Margraten en enkel voor inwoners van de gemeente Eijsden-Margraten
Zaterdag (geen feestdag) 9.00 - 14.00 uur € 575,00
Buiten genoemde uren € 857,15
Extra kosten bij trouwen op andere locatie dan gemeentehuis € 209,00

Direct regelen

Overige kosten

  Kosten
Trouwboekje of partnerschapsboekje € 42,50

Gratis huwelijk of geregistreerd partnerschap

Op woensdag  om 9.00 of 9.30 uur kunt u gratis trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten. Gratis huwelijken of gratis geregistreerde partnerschappen worden uitsluitend in het gemeentehuis van Eijsden-Margraten gesloten.
De maximale duur is 10 minuten en er is geen ruimte voor het houden van een toespraak of een ceremonie.
Naast de partners en de (buitengewoon) ambtenaar van de burgerlijke stand mogen enkel de getuigen bij de kosteloze huwelijksvoltrekking aanwezig zijn.

Annuleren

Aan het annuleren van een huwelijk of geregistreerd partnerschap zijn kosten verbonden. Hierbij worden de bepalingen in de legesverordening gehanteerd.
 

Meer informatie

Indien u meer informatie over een huwelijk of een geregistreerd partnerschap wenst, kunt u het contactformulier invullen. Hierna zal er contact met u worden opgenomen.

Trouwambtenaren

De trouwambtenaar maakt ongeveer zes weken voor de huwelijksdatum/datum geregistreerd partnerschap een afspraak met u voor een kennismakingsgesprek. U kunt hierbij uw persoonlijke wensen kenbaar maken. 

Trouwlocaties

U kunt in de gemeente Eijsden-Margraten kiezen uit verschillende locaties om te trouwen of een partnerschap te laten registreren:

Uitzonderlijke gevallen

In uitzonderlijke gevallen bijvoorbeeld wanneer u in het buitenland geboren bent c.q. gewoond heeft dient u het contactformulier via deze link in te vullen.