Gemeente schoont oevers langs Maas op!

Woensdag 15 februari 2017

Gemeente Eijsden-Margraten werkt aan het opschonen van de oevers langs de Maas in Limburg. Dit doet ze samen met diverse partijen binnen het project ‘Schone Maas’. Na een ‘hoogwaterperiode’ blijft er veel zwerfafval op de oevers achter. Om dit tegen te gaan organiseren wij in maart en april opschoonacties en werven wij verenigingen om trajecten langs de Maas schoon te houden.

Zwerfafval, een gevaarlijk probleem

Zwerfafval langs het water is een actueel probleem. Het zorgt niet alleen voor een lelijk landschapsbeeld, het is ook slecht voor het milieu, de flora en fauna en de mens. Daarnaast veroorzaakt het ‘plastic soep’ in zeeën en oceanen. Grote plastics veranderen door zonlicht en golfslag in ‘microplastics’, die niet meer uit het water te verwijderen zijn. Het gevolg: talloze dieren krijgen de microplastics binnen, waardoor het uiteindelijk ook weer op ons bord belandt!

Samen oevers opschonen

Er wordt al veel zwerfafval opgeruimd langs de Maas en beken in Limburg. Toch blijft er helaas nog veel troep liggen. Daarom werken onder andere provincie Limburg, Rijkswaterstaat Zuid-Nederland, gemeenten, terreinbeheerders en natuurorganisaties samen in het project ‘Schone Maas’.

Verenigingen worden in ruil voor een financiële vergoeding aangemoedigd mee te werken door een tracé langs de Maas op te schonen.

Meer informatie

Wilt u met uw vereniging bijdragen door een morgen of middag samen het zwerfafvalprobleem langs de maasoevers in de Eijsder Beemden aan te pakken, dan kunt u contact opnemen met Yvette Steins via yvettesteins@eijsden-margraten.nl  of 043 458 8463.