Kal plat

“Plat kalle, dao liers de get van!”

Gemeente Eijsden-Margraten start Campagne Dialect: KAL PLAT

Op 8 september jl. vond de aftrap plaats van ‘Kal Plat’, de campagne dialect- en taalontwikkeling van de gemeente Eijsden-Margraten. Armand Opreij, wethouder cultureel erfgoed, trapte de campagne officieel af met de onthulling van de poster die herkenbaar wordt ingezet bij de activiteiten van de campagne. Wethouder Opreij geeft aan dat de gemeente Eijsden-Margraten dialect beschouwt als onderdeel van de identiteit van de gemeenschap. De gemeente wil meer doen met dialect, en heeft daarom de campagne ‘Kal Plat’ ontwikkeld. Onder de noemer van deze campagne worden verschillende activiteiten ontwikkeld, waarbij dialect spreken onder de aandacht wordt gebracht. Volgens wethouder Opreij is het doel van ‘Kal Plat’ om meer bewustwording te creeren over het positieve effect van het gebruik van dialect. Zonder daarbij het dialect aan iemand te willen opleggen. Ambitie van de gemeente met de campagne is juist om aan te tonen dat het spreken van Nederlands en het dialect prima samen gaan.

_DSC0365

Kal Plat greujt!
(dialect spreken groeit)

Met de dialectcampagne ‘Kal Plat’ wil gemeente Eijsden-Margraten meer bewustwording creëren over het wetenschappelijk bewezen positieve effect van het gebruik van dialect. Kinderen die van jongs af aan in het dialect en Nederlands (of andere taalcombinaties) opgroeien hebben daar later profijt van. Meertalige kinderen hebben in hun talige en cognitieve ontwikkeling een voorsprong vergeleken met eentalige Nederlandstalige kinderen.
Bij kinderen in de leeftijd van 2-4 jaar wordt de taalbasis gelegd. Wanneer er in die periode dialect wordt gebruikt, blijft dit voor de rest van hun leven zo. Wethouder Armand Opreij: ‘We richten ons daarom bewust op de doelgroep ouders met jonge kinderen. Zo ontstond het idee om alle baby’s die in 2017 geboren worden en in onze gemeente wonen een rompertje met daarop ‘Kal plat mit mich’ cadeau te doen’.

elive2
Kinderen die in 2017 geboren werden kregen het rompertje ‘Kal plat mit mich’ thuis gestuurd.

Activiteiten

Vakantieboek

Liedjes in het Dialect

Dialect Web App