Gezondheidsrisico’s houtstook

Donderdag 21 september 2017

Het longfonds en de Stichting Houtstookvrij vraagt aandacht voor de gezondheidsrisico’s van houtstook.

Nederland telt een miljoen mensen met longziekte. Houtrook verergert vaak hun gezondheidsklachten. De rook van houtkachels, open haarden, barbecues en vuurkorven is echter voor niemand gezond. De stoffen die vrijkomen bij het stoken van hout dragen bij aan luchtvervuiling. In de directe omgeving kan houtrook gezondheidsklachten veroorzaken door fijn stof. Ook kankerverwekkende- en giftige stoffen als VOS en koolmonoxide komen vrij bij de verbranding van rook.

Mensen met longziekte zijn gevoeliger voor houtrook dan mensen met gezonde longen. Ook oudere mensen, mensen met hart- en vaat ziekte en gezonde kinderen krijgen eerder gezondheidsklachten door houtrook. Het longfonds en Stichting houtrookvrij vraagt daarom om mensen die aangeven ziek te worden van de houtstook in de omgeving serieus te nemen. Onderzoek de oorzaak en waar nodig maak afspraken met elkaar.

Wat kunt u doen om overlast te voorkomen?
Het RIVM heeft 10 stooktips voor particulieren opgesteld om overlast en gezondheidsklachten door rook van houtkachels en haarden te voorkomen en beperken.

Kijk op http://rivmtoolkit.nl/Onderwerpen/Houtrook_en_gezondheid voor de 10 tips.
Voor meer info over houtstook: www.longfonds.nl, www.rivm.nl en www.houtrookvrij.nl.

houtstook

Gemeentehuis Margraten (Op afspraak)

  • Amerikaplein 1, 6269 DA Margraten
  • Nu gesloten.
  • Morgen: 09:00 - 12:00

Servicepunt Eijsden (Op afspraak)

Receptie KCC Margraten