Verspreiding jodiumtabletten start op 10 oktober

Woensdag 4 oktober 2017

Brievenbus-15.jpg web

Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) start op 10 oktober (tot 24 oktober) met het versturen van jodiumtabletten naar 1,2 miljoen huishoudens in Nederland. Het ministerie biedt de tabletten aan om ons land goed voor te bereiden op een mogelijk kernongeval, net zoals we ons voorbereiden op andere mogelijke incidenten. Door de jodiumtabletten vooraf te verspreiden, zijn ze bij een kernongeval direct beschikbaar voor de mensen die baat hebben bij de beschermende werking ervan. Het Ministerie geeft daarbij aan dat er geen concrete bedreiging is en dat de kans op een kernongeval heel klein is. De kans op een kernongeval met gevolgen voor Limburg is nog veel kleiner.

Wie krijgen jodiumtabletten?
In de zone van 20-100 km rondom een kerncentrale hebben huishoudens met kinderen tot 18 jaar op 3 oktober een vooraankondiging in hun brievenbus gekregen. Tussen 10 en 24 oktober ontvangen zij per post een doosje jodiumtabletten. Ongeboren baby’s en kinderen tot 18 jaar lopen het meeste risico om later schildklierkanker te krijgen door opname van radioactief jodium. De kans op schildklierkanker door radioactief jodium neemt af naarmate mensen ouder zijn. In Zuid-Limburg liggen alle gemeenten in de  20-100 km zone van de kerncentrale Tihange, dus ook Eijsden-Margraten.

Zwangere vrouwen kunnen ter bescherming van hun ongeboren kind vanaf eind oktober jodiumtabletten bij de apotheek of drogist kopen. Zij ontvangen hierover informatie van hun verloskundige/gynaecoloog. Jodiumtabletten zijn na de landelijke verspreiding ook te koop bij apotheek of drogist voor mensen die niet tot de doelgroep behoren.

Voor meer informatie over de verspreiding van jodiumtabletten verwijzen wij u naar de speciale website van het Ministerie van VWS: www.waaromkrijgikjodiumtabletten.nl


 

Gemeentehuis Margraten (Op afspraak)

  • Amerikaplein 1, 6269 DA Margraten
  • Vandaag: 9.00 - 12.00 uur
  • Morgen: 9.00 - 12.00 uur

Servicepunt Eijsden (Op afspraak)

Receptie KCC Margraten