Officiële opening ‘hoeskamer’ Noorbeek en Gronsveld

Maandag 6 november 2017

Afgelopen woensdag 1 november werd de ‘hoeskamer’ van Noorbeek officieel geopend door wethouder Jo Bisscheroux en burgemeester Dieudonné Akkermans. Donderdag 16 november om 14.00 uur wordt ook Hoéskäomer Groeselt-Riékelt officieel geopend door wethouder Jo Bisscheroux.

Opbouwwerker Bob van Bergen van Trajekt legt uit: “De hoeskamers oftewel huiskamers in Noorbeek en Gronsveld zijn onderdeel van het huiskamerproject van de koepelstichting Vrijwillige Hulpdiensten Eijsden-Margraten en hebben als doel mensen langer in hun eigen thuissituatie te laten wonen. Zo blijven ze meedoen in de maatschappij zonder te vereenzamen.” Vrijwilligers vangen mensen één of meerdere dagdelen per week op in de hoeskamer met kosteloze sociale activiteiten. “Naast de functie als ontmoetingsplek hebben de hoeskamers ook een belangrijke functie in het signaleren van hulpvragen,” zegt Bob. “Als er vanuit de hoeskamer een probleem gesignaleerd wordt kan informele of formele zorg ingeschakeld worden.”

Natuurlijk hangt er in de hoeskamers een huiselijk sfeer want de bezoekers dienen zich er immers thuis te voelen. “De bestaande hoeskamers binnen de gemeente Eijsden-Margraten zijn wat dat betreft allemaal uniek in hun soort,” laat Bob weten. “Sommige maken gebruik van een leegstaand schoollokaal, anderen zitten in een zorgcentrum of zelfs in de voetbalkantine.”

- Huiskamer project Noorbeek opening 021_Fotograaf Michel Loo
Huiskamer Noorbeek
Foto: Michel van Loo

De hoeskamer van Noorbeek heeft een werkgroep van vijf personen die ondersteund wordt door zeven vrijwilligers die de hoeskamer exploiteren. De hoeskamer in Gronsveld bestaat uit een werkgroep van zes personen die ondersteuning krijgt van een team van maar liefst twintig vrijwilligers in het organiseren en uitvoeren van de activiteiten. De behoefte aan een dergelijke plek blijkt in alle kernen groot te zijn. Bob: “Na de eerste inloopmiddagen bleken zoveel mensen interesse te hebben dat veel werkgroepen al snel hebben besloten om meerdere malen per week open te gaan.” De werkgroepen en vrijwilligers nodigen geïnteresseerden van harte uit een kijkje te komen nemen in de hoeskamers!

Hoeskamer Noorbeek
Adres: Dorpsstraat 4, Noorbeek
Openingstijden: woensdag 13.30 tot 16:00 uur
Contact: Michel Gubbels (mgubbelsbovens@hetnet.nl)

Hoéskäomer Groeselt-Riékelt
Adres: Kerkplein 7, Gronsveld
Openingstijden: maandag en woensdag 13.30 tot 17.00 uur
Contact: Marjo Herben (patrick.herben@home.nl)
Angelique Meertens (meertens-wassenaar@ziggo.nl)


- Huiskamer gsd
Werkgroep Hoéskäomer Groeselt-Riékelt van links naar rechts; Marjo, Angelique, Margot, Ria, Ans en Toos.
 

Gemeentehuis Margraten (Op afspraak)

  • Amerikaplein 1, 6269 DA Margraten
  • Nu gesloten.
  • Morgen: 09:00 - 12:00

Servicepunt Eijsden (Op afspraak)

Receptie KCC Margraten