Amerikaanse High school Omaha Central op bezoek

Dinsdag 12 juni 2018

Naamloos

Dinsdag 12 juni 2018 verwelkomde de gemeente Eijsden-Margraten 45 studenten van de Amerikaanse Omaha Central High School. De delegatie uit de staat Nebraska bracht een bezoek aan het Huis van de Burger en de Amerikaanse begraafplaats in Margraten. Zij deden onderzoek naar zeven militairen die begraven zijn op de Amerikaanse begraafplaats in Margraten.

De school onderzocht zes gesneuvelde militairen die vroeger aan de Omaha Central High School studeerden en een militair die studeerde aan de Omaha Technical High School. De soldaten namen tijdens de Tweede Wereldoorlog dienst in het Amerikaanse leger. De oud-studenten vonden op de Amerikaanse begraafplaats in Margraten hun laatste rustplaats.

Adoptantengemeenschap Margraten

Het Amerikaanse gezelschap wachtte een officieel onthaal op het gemeentehuis. Elf adoptanten van de ‘Omaha graduates’ waren present. Er vond een boeiende uitwisseling plaats tussen hun en de Amerikaanse delegatie over de gesneuvelde militairen. Alle adoptanten kregen een exemplaar uitgereikt van het studierapport over hun Margraten Boy. Na een film over het adoptieprogramma van de begraafplaats en de geschiedenis van de Amerikaanse begraafplaats, reed het gezelschap naar de Amerikaanse begraafplaats. Hier volgde een rondleiding door de superintendent Keith Stadler. De Stichting Adoptie Graven Amerikaanse Begraafplaats Margraten bereidde het bezoek voor.

Emotioneel en persoonlijk

De adoptanten hebben vervolgens met alle leerlingen bloemen gelegd bij de graven van 45 gesneuvelden en bij een naam in de Muur der Vermisten. Dit was een emotioneel moment met persoonlijke verhalen van de adoptanten en menig student plengde een traantje. Het bezoek aan Margraten was ongetwijfeld een hoogtepunt van hun reis en heeft sporen achtergelaten in de zielen van deze 15- en 16-jarigen. De serene sfeer van de begraafplaats en de indruk van al die witte kruizen doet ook de jongeren beseffen wat de prijs is van onze vrede en vrijheid.

Gemeentehuis Margraten (Op afspraak)

  • Amerikaplein 1, 6269 DA Margraten
  • Nu gesloten.
  • Morgen: 9.00 - 12.00 uur

Servicepunt Eijsden (Op afspraak)

Receptie KCC Margraten