Samen werken aan een schonere en zwerfafvalvrije leefomgeving

Donderdag 9 augustus 2018

In het algemeen zijn we goed in het inzamelen en verantwoord verwerken van ons huishoudelijk afval. Maar hoe gaan we om met afval in de openbare ruimte?


Zwerfafval is al het afval dat rondslingert op plekken die daar niet voor bestemd zijn, bijvoorbeeld op straat, in de berm, in het bos, parken, langs wandel- en fietspaden of langs weilanden. 
Maar…. zwerfafval is wel een gevolg van menselijk handelen!
Rondzwervend afval zorgt voor ergernis, werkt hygiëneproblemen zoals stank en ongedierte in de hand en zorgt voor een onprettige woon- en leefomgeving. Bovendien zorgt zwerfafval voor hoge reinigingskosten. Een belangrijk argument daarbij is dat een groot deel van het zwerfafval slechts langzaam of zelfs helemaal niet afbreekt in de natuur. Wist u dat er elk jaar 50 miljoen blikjes en flesjes in Nederland eindigen als zwerfafval? 
De afbraaktijd van zwerfafval is voor elk materiaal verschillend. Hieronder staat een overzicht met verschillende afbraaktijden:zwerfafval

Bron afbeelding: www.nederlandschoon.nl

Jaarlijks duizenden koeien dood door zwerfafval
Boeren die percelen hebben langs fiets- of voetpaden vinden regelmatig rotzooi op hun land. Het afval dat in het weiland achterblijft is levensgevaarlijk voor koeien maar ook voor schapen en paarden. Vaak gooien mensen afval weg zonder erbij na te denken, terwijl dit voor dieren levensgevaarlijk is. De dieren eten het zwerfafval met ernstige en pijnlijke gevolgen. Of de boeren maaien het gras, malen het fijn en voeren het aan de koeien in de stal, niet wetende, inclusief het schadelijke plastic en metaal! Met als consequentie maagperforatie en bloedvergiftiging. Zo krijg je dus koeiensterfte door zwerfafval.

Het lijkt zo vanzelfsprekend maar wij willen toch echt iedereen oproepen om afval te deponeren in de afvalbakken of anders bewaren tot thuis. 'Samen een bijdrage leveren aan een schonere, diervriendelijke en zwerfafvalvrije leefomgeving'.

Gemeentehuis Margraten (Op afspraak)

  • Amerikaplein 1, 6269 DA Margraten
  • Vandaag: 9.00 - 12.00 uur
  • Morgen: 9.00 - 12.00 uur

Servicepunt Eijsden (Op afspraak)

Receptie KCC Margraten