7-dagen waterchallenge estafette in het Heuvelland van start

Woensdag 5 september 2018

Alle basisschoolleerlingen worden uitgedaagd om mee te doen!

Maandag 27 augustus startte de waterchallenge estafette in het Heuvelland. Jongeren op Gezond Gewicht Heuvelland daagt alle basisschoolleerlingen uit 7 dagen lang water te drinken in plaats van gezoete dranken. In iedere gemeente geeft de wethouder het officiële startsein voor de waterchallenge.

Jongeren Op Gezond Gewicht

JOGG is de beweging waarbij de gehele gemeente zich inzet om gezond eten, gezond drinken en bewegen voor jongeren gemakkelijk en leuk te maken. Het doel van JOGG is om een gezonde leefstijl onder jongeren te promoten en de gezonde keuze de makkelijke en normale keuze te maken.
Sinds april 2016 zijn de gemeenten Eijsden-Margraten, Meerssen, Gulpen-Wittem, Vaals en Valkenburg gestart met de ‘Jongeren Op Gezond Gewicht’ (JOGG)- aanpak. Deze 5 gemeenten werken samen onder de naam JOGG Heuvelland voor een periode van minimaal 3 jaar (tot april 2019). Dit regionale JOGG samenwerkingsverband is uniek voor Limburg. Doordat de Heuvelland gemeenten integraal samenwerken wordt de kans op succes vergroot. De jongeren zelf staan centraal en de gemeenten nemen de regie. Kortom, samen werken aan een gezonde jeugd in een gezonde omgeving.

Watertappunt op basisscholen

Jongeren krijgen per jaar gemiddeld 6 kilo suiker binnen door het drinken van gezoete dranken. Door deze challenge worden jongeren uitgedaagd hierin verandering in aan te brengen en zullen ze ervaren hoe lekker water kan zijn. Water drinken moet heel gewoon gaan worden. Dit jaar willen de JOGG Heuvelland gemeenten daarom extra aandacht vragen voor het thema ‘Drink Water’ en gaat hierbij natuurlijk ook de basisscholen betrekken. Als impuls en stimulans heeft JOGG Heuvelland alle basisscholen een gratis binnenwatertappunt van WML aangeboden. De afgelopen maanden zijn deze binnenwatertappunten op de basisscholen in de Heuvelland gemeenten geïnstalleerd. Om dit te vieren organiseert JOGG Heuvelland de waterchallenge. .

7-dagen waterchallenge!

De waterchallenge vindt plaats in estafettevorm waarbij steeds een andere gemeente wordt uitgedaagd. Op maandag 27 augustus was de kick-off in Vaals.  Maandag 3 september wordt het stokje doorgegeven aan gemeente Gulpen-Wittem, de week erna, op maandag 10 september, aan Eijsden-Margaten, dan Valkenburg aan de Geul en op maandag 24 september de finale in gemeente Meerssen. Tijdens de waterchallenge worden allerlei festiviteiten op de scholen georganiseerd die in teken staan van waterdrinken, zoals een kids DJ die allerlei spelletjes en opdrachten met de leerlingen doet, een drinkwaterfles ontwerp wedstrijd waarbij je je eigen ontworpen Dopper voor de hele klas kan winnen, een waterbar waarbij leerlingen zelf een watercocktail kunnen maken, een vlog wedstrijd voor ieder klas waarbij leuke prijzen te winnen zijn en nog veel meer.

Daarnaast wordt op woensdagmiddag 12 september nog voor de onderbouw leerlingen de voorstelling Zoet aangeboden; een educatieve, humorvolle kindervoorstelling waarin gezond en lekker eten centraal staat.

Alle leerlingen van groep 1 tot en met groep 4 mogen gratis naar de voorstelling ‘Zoet’ op woensdag 12 september 2018 van 15.00 tot 16.00 uur. Theaterzaal Oos Heim, Clermontstraat 10 in Margraten. Aanmelden kan via deze link: https://bit.ly/2LGsqei of via e-mail: gezondheidsbevordering@ggdzl.nl


Zowel Rabobank als Mosaqua hebben zich als partner verbonden aan JOGG Heuvelland en ondersteunen verschillende initiatieven binnen deze aanpak.

Programma kick-off 7-dagen waterchallenge JOGG Heuvelland

Gemeente Waterchallenge
Vaals 27-8 t/m 2-9
Kick-off: 27-8
Tijdstip: 8:30-10:00 uur
Locatie: Brede school De Robbedoes en De Kleine Wereld, Aan de weverij 31, Vaals

Gulpen-Wittem 3-9 t/m 9-8
Kick-off: 3-9
Tijdstip: 8:30-10:00 uur
Locatie: Basisschool Witheim, Hilleshagerweg 32, Mechelen

Eijsden-Margraten 10-9 t/m 16-9
Kick-off: 10-9
Tijdstip: 8:30-10:00
Locatie: Brede school Cramignon en Tangram, Kramsvogel 42, Eijsden

Valkenburg 17-9 t/m 23-9
Kick-off: 17-9
Tijdstip: 8:30-10:00
Locatie: Basisschool Valkenburg, Plenkertstraat 42, Valkenburg

Meerssen 24-9 t/m 30-9
Kick-off: 24-9
Tijdstip: 8:30-10:00
Locatie: Kindcentrum, Pastoor Dominicus Hexstraat 16A, Meerssen

Waterchallenge

Gemeentehuis Margraten (Op afspraak)

  • Amerikaplein 1, 6269 DA Margraten
  • Nu gesloten.
  • Dinsdag: 9.00 - 12.00 uur

Servicepunt Eijsden (Op afspraak)

Receptie KCC Margraten