Brandveiligheid in huis van kersverse ouders

Donderdag 18 oktober 2018

Baby geboren? Maak van je roze wolk geen rookwolk…


De brandweer hecht veel waarde aan het voorkomen van brand. Daarom lanceert ze elk jaar in oktober, tijdens de jaarlijkse Brandpreventieweken, een specifieke voorlichtingscampagne. Dit jaar richt de brandweer zich op jonge ouders, met de campagne ‘Maak van je roze wolk geen rookwolk’. Voor jonge ouders is het belangrijk om stil te staan bij de veiligheid van hun kind(eren), waaronder de brandveiligheid in huis.

In het kader van de voorlichtingscampagne, wordt in elke Zuid-Limburgse gemeente aan de ouders van het eerstgeboren kindje in oktober, een geboortekoffertje aangeboden. Dit koffertje bevat, naast informatie over brandveiligheid, o.a. een rookmelder en een rompertje.

Het koffertje van de eerst geborene in oktober, is op woensdag 17 oktober overhandigd aan de ouders van Philippe Paris uit Eijsden door burgemeester Dieudonné Akkermans en kazernechef brandweer Jos Laumen. Philippe is op 1 oktober geboren.

Alle andere ouders die in oktober aangifte doen van de geboorte van hun kindje, krijgen een geboortetasje aangeboden. Dit gebeurt tijdens de geboorteaangifte bij de publieksbalie van de gemeente. Daarnaast worden er workshops over brandveiligheid aangeboden aan betrokkenen die thuis komen bij jonge ouders, zoals consultatiebureaumedewerkers en kraamverzorgenden.

De brandweer en gemeente hoopt door middel van de campagne, jonge ouders aan te zetten tot het treffen van eenvoudige maatregelen voor een brandveilige woonomgeving voor zichzelf en hun kinderen. Een simpele handeling als het sluiten van de binnendeuren voor het slapen gaan, redt levens als er brand uitbreekt. Gesloten deuren zorgen ervoor dat de verspreiding van giftige rook – de grootste bedreiging bij brand – beperkt wordt. Hierdoor hebben gezinnen meer kans en tijd om veilig te vluchten. Om de baby bij gesloten binnendeuren toch goed te kunnen horen, kan een babyfoon gebruikt worden. Daarnaast is het erg belangrijk om (koppelbare) rookmelders op te hangen en op de juiste manier te plaatsen. Als je slaapt ruik je namelijk niets. Je wordt dus niet wakker van rook. Test je rookmelders regelmatig en vervang de batterij op tijd.
Ga voor meer informatie naar www.brandweer.nl/rozewolk

Roze Wolk DSC5329 b

Foto: Sluysmans Fotografie
V.l.n.r. burgemeester Dieudonné Akkermans, de heer en mevrouw Paris met zoontje Philippe en dochtertje Féline en kazernechef brandweer Jos Laumen.


 

Gemeentehuis Margraten (Op afspraak)

  • Amerikaplein 1, 6269 DA Margraten
  • Vanmiddag: 17.00 - 19.00 uur
  • Morgen: 9.00 - 12.00 uur

Servicepunt Eijsden (Op afspraak)

Receptie KCC Margraten