Initiatiefnemer Günter Demnig plaatst zelf struikelstenen

Vrijdag 15 maart 2019

Op woensdag 13 maart zijn er op diverse plaatsen in de gemeente Eijsden-Margraten struikelstenen geplaatst als een blijvende herinnering aan hen die tijdens de Duitse bezetting om het leven zijn gebracht. Initiatiefnemer en Duitse kunstenaar Günter Demnig was zelf aanwezig bij de plaatsing van de stenen.

Struikelstenen
Struikelstenen heten oorspronkelijke “Stolpersteine” (stolpern betekent struikelen). Met een struikelsteen wordt een blijvende herinnering gecreëerd voor slachtoffers van het naziregime. De struikelstenen worden in het trottoir geplaatst voor het huis van waaruit iemand woonachtig was en/of gedeporteerd is. “De stenen zijn niet bedoeld om er letterlijk over te struikelen maar om er met hoofd en hart bij stil te staan. Om de tekst te kunnen lezen moet je je buigen, wat een teken van eerbied is. Kunstenaar Gunther Demnig die eigenhandig de struikelstenen in Eijsden-Margraten heeft geplaatst gaf de herdenking van deze slachtoffers nog meer eerbied”, aldus Marcella Pinckers, beleidsmedewerker immaterieel erfgoed gemeente Eijsden-Margraten.

Initiatiefnemer Günther Demnig
Initiatiefnemer van de struikelstenen, de Duitse kunstenaar Günther Demnig, heeft in 1996 de eerste struikeltenen geplaatst in Berlijn-Kreuzberg en Keulen. Vervolgens zijn er, verspreid door heel Europa, 72.000 struikelstenen geplaatst. Günther Demnig is zelf niet altijd aanwezig bij het plaatsen van struikelstenen. Momenteel maakt de kunstenaar een tour door Nederland waarbij hij zelf de stenen plaatst, zo ook in de gemeente Eijsden-Margraten.

Plaatsing in Eijsden-Margraten
In 2018 zijn de eerste struikelstenen in Eijsden-Margraten gelegd ter herinnering aan hen die in 1940-1945 zijn vermoord. In navolging zijn er op woensdag 13 maart nog eens 10 struikelstenen geplaatst in aanwezigheid van initiatiefnemer Günter Demnig, het comité struikelstenen Eijsden-Margraten bestaande uit burgemeester Dieudonné Akkermans, algemeen directeur van Museum Het Ursulinenconvent Leo Barjesteh van Waalwijk van Doorn, voorzitter van de Joodse Gemeente Limburg Dmitri Boutylkov, Jo Wolfs en enkele nabestaanden.

In Eijsden-Margraten werden stenen geplaatst voor zowel Joodse mensen die in Eijsden-Margraten hebben gewoond, zijn gedeporteerd en uiteindelijk zijn vermoord, alsook leden van het verzet die zijn opgepakt en vermoord. De plaatsing van de stenen werd muzikaal omlijst door de Koninklijke Harmonie Sainte Cécile, Koninklijke Oude Harmonie uit Eijsden en violist Rauf Berman.
Locaties struikelsteentjes in Eijsden-Margraten:

  • Een steentje voor Mathieu Speetjens (Margraten 1919-Mauthausen 1945) ’t Rooth 25 (oud adres, woning bestaat niet meer), steentje geplaatst voor de kapel tegenover 't Rooth 24.
  • Twee steentjes voor echtpaar Schaap-Cahnter [o.a. een steentje voor Bina Schaap-Canther (Eijsden 1865-Sobibor 1943)], Stationsstraat 215 (oude adres), nu Stationsstraat 22 te Gronsveld.
  • Steentje voor Chretien Peussens (Sachenhausen 1942), Rijksweg 258, Eijsden-Mariadorp.
  • Steentje voor Jef Partouns (1911-Vaihingen 1945), Parallelweg 9 (nu Jozef Partounsstraat 4) te Eijsden.
  • Steentje voor Hubert C.H.A. Smeets (Noorbeek 1892-Rhijnauwen 1943) Kapelkesstraat 10 (nu nummer 14), Eijsden
  • Steentje voor Alphons M.H.A.Smeets (Mheer 1887-Rhijnauwen 1943) Molenstraat 6 (oud), nu Steegstraat 3, Eijsden
  • Steentje voor Sigmund Stern (Eijsden 1872-Sobibor 1943), Kerkstraat 12, Eijsden
  • Twee steentjes voor Carolina Isaac (Eijsden 1869-Vught 1943) en Seraphina Isaac (Eijsden 1870-Sobibor 1943), Vroenhof 3, nu Vroenhof 16 te Eijsden
  • Twee steentjes voor de familie Marx, Alexander (Eijsden 1874 - Sobibor 1943) en zijn echtgenote Bertha Leviticus (Eijsden 1874 - Sobibor 1943), Diepstraat t55 e Eijsden.