Verruiming Zorgeloos Zonnepanelen

Woensdag 10 april 2019

Investeren in zonnepanelen nóg makkelijker
Uiterlijk in 2040 willen we in Eijsden-Margraten energieneutraal zijn. Maar hoe zorgen we ervoor dat we minder afhankelijk worden van fossiele hulpbronnen? En hoe houden we de energierekening betaalbaar? Via het project Zorgeloos Zonnepanelen kunt u als inwoner, vereniging of ondernemer investeren in duurzame energie. De gemeenteraad heeft vorige maand besloten de regeling flink te verruimen. Wethouders Wiel Dreessen en Jos Custers geven een toelichting.

Aan de slag met duurzaamheid

“We hebben ons als gemeente een ambitieus doel gesteld”, vertelt Wiel Dreessen. “We willen in Eijsden-Margraten een serieuze bijdrage leveren aan de energietransitie en in 2040 helemaal energieneutraal zijn. Om dit te bereiken, is het zaak de mouwen op te stropen. Samen met inwoners, ondernemers, verenigingen en stichtingen gaan we de komende jaren aan de slag.” Jos Custers vult aan: “Als gemeente willen we onze verantwoordelijkheid nemen. In februari heeft de gemeenteraad daarom besloten om de regeling Zorgeloos Zonnepanelen te verruimen. De raad heeft in totaal 15 miljoen euro beschikbaar gesteld om het plaatsen van zonnepanelen mogelijk te maken. Ook zijn de regels versoepeld. Daarmee maken we het in onze gemeente nóg makkelijker om zonnepanelen op het dak te leggen.”

Investeren in zonnepanelen
“Om de energierekening omlaag te krijgen, is het allereerst belangrijk om energie te besparen door middel van isolatie”, aldus Wiel Dreessen. “Er zijn diverse mogelijkheden om het huis te isoleren. Denk bijvoorbeeld aan spouwmuurisolatie en dakisolatie. Vervolgens kun je aan de slag met het zelf opwekken van energie. In Eijsden-Margraten zetten we flink in op zonnepanelen. Dat is een bewuste keuze. Zonnepanelen kunnen op groot maatschappelijk draagvlak rekenen. Steeds meer mensen hebben interesse om zonnepanelen te plaatsen. Dat is ook heel logisch. Zonnepanelen zorgen voor een fikse besparing op de energierekening. Ook hebben ze een lange levensduur; ze gaan tegenwoordig wel 25 jaar mee! Bovendien zijn zonnepanelen onderhoudsarm en laten ze de woning stijgen in waarde. Dit alles is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. Het budget dat we in 2016 beschikbaar stelden voor Zorgeloos Zonnepanelen was dan ook snel op. Daarom ben ik erg blij dat de raad heeft besloten de regeling te verruimen.”

Over Zorgeloos Zonnepanelen
“De naam Zorgeloos Zonnepanelen zegt het eigenlijk al: met het project willen we mensen ontzorgen”, zegt Jos Custers. “Veel mensen zijn geïnteresseerd in zonnepanelen, maar zien op tegen de hoge investeringskosten en de hoeveelheid regelwerk. Dat nemen we hen met dit project uit handen. Zij kunnen tegen een lage rente van 1% een lening bij ons afsluiten voor de aanschaf van zonnepanelen. Volta Limburg regelt vervolgens de rest. Zij onderzoeken wat er mogelijk is op het dak, plaatsen de panelen en zorgen voor het onderhoud. Ook geven ze continu inzicht in de prestaties en opbrengst van de panelen.“ “Zelfs het aanvragen van een offerte is heel eenvoudig”, vertelt Wiel Dreessen enthousiast. “Via de website www.dakcheck.nl/eijsden-margraten kunnen inwoners hun interesse kenbaar maken. Zij krijgen vervolgens een vrijblijvende offerte thuisgestuurd van Volta Limburg.”

Voor iedereen
Door de verruiming van de regeling is Zorgeloos Zonnepanelen voortaan toegankelijk voor iedereen. Niet alleen voor particulieren, maar ook voor bedrijven, verenigingen en instellingen. Wiel Dreessen: “Zowel klein- als grootgebruikers kunnen er dus gebruik van maken. Bovendien kan iedereen meerdere aanvragen per adres doen. Dat betekent dat naast de woning ook schuren, stallen, loodsen of andere bijgebouwen van zonnepanelen kunnen worden voorzien. Ook is er geen maximum meer aan het aantal zonnepanelen dat onder het project valt.” Jos Custers vervolgt: “Hiermee hopen we nóg meer mensen enthousiast te maken om te investeren in schone energie. Samen kunnen we ervoor zorgen dat Eijsden-Margraten 2040 klimaatneutraal is!”

Meer weten over de aanschaf van Zorgeloos Zonnepanelen? Kom dan naar de informatieavonden op:

  • 11 april 2019, om 19.30 uur, in de raadszaal van het Huis van de Burger, Amerikaplein 1 te Margraten;
  • 18 april 2019, om 19.30 uur, in het Cultureel Centrum Eijsden, Breusterstraat 23 te Eijsden.


Programma:

  • 19.30 – 19.40 uur: welkomstwoord door Wiel Dreessen, wethouder van onder meer Duurzaamheid;
  • 19.40 – 20.50 uur Technische en financiële informatie over het project Zorgeloos Zonnepanelen door Con Op den Camp van LuxPark en André Langemeijer en Krishan Boere van Volta Limburg
  • 20.50 uur:   Vraag en antwoord en afsluiting

Heeft u na afloop nog meer vragen dan kunt u hierover contact opnemen met Tonny Beijers via tonnybeijers@eijsden-margraten.nl.

Foto: wethouders Jos Custers en Wiel Dreessen

20190327 Zorgeloos Zonnepanelen

Presentatie informatieavonden (PDF, 7.8 MB)

Gemeentehuis Margraten (Op afspraak)

  • Amerikaplein 1, 6269 DA Margraten
  • Vandaag: 9.00 - 12.00 uur
  • Morgen: 9.00 - 12.00 uur

Servicepunt Eijsden (Op afspraak)

Receptie KCC Margraten