Coronavirus: Voor meer informatie over de aangepaste dienstverlening in het Gemeentehuis en Servicepunt Eijsden klik hier

Drie vragen aan Jos Hendriks over 75 jaar Liberation

Donderdag 27 juni 2019

Op 12 september is het precies 75 jaar geleden dat Amerikaanse troepen voet zetten aan Nederlandse grond. Dit viert de gemeente Eijsden-Margraten met een uitgebreid programma voor en door de gemeenschap. “Daarbij hoort óók het delen van verhalen, anekdotes en meer”, aldus projectleider Jos Hendriks.

Waarom vieren we '75 jaar Liberation’?
“Mesch is de eerste Nederlandse plek die door de geallieerden werd bevrijd. Hier zijn we als gemeente Eijsden-Margraten bijzonder trots op! Ook liggen 8.301 Amerikaanse soldaten begraven op de enige Amerikaanse militaire begraafplaats in Nederland in Margraten. Deze combinatie maakt onze bevrijding extra bijzonder. Dit verdient aandacht.”

Hoe viert Eijsden-Margraten de bevrijding?
“Vrijheid vier je samen. Daarom hebben we in Eijsden-Margraten de handen ineengeslagen. In september organiseert de gemeente samen met verenigingen en inwoners een rijk gevuld programma voor jong en oud. We eren en herinneren, debatteren en doen én vieren en verbinden. Dit doen we, zodat we niet vergeten wat vrijheid betekent.”

Hoe kunnen inwoners meedoen?
“Door verhalen met elkaar te delen. We willen immers onze bevrijders herdenken én stilstaan bij de gebeurtenissen van toen. Heb jij verhalen, beelden of informatie over vrijheid in Eijsden-Margraten, van toen óf nu, die je wilt delen? Mail dan naar 75jaarliberation@eijsden-margraten.nl. We publiceren je bijdrage op www.75jaarliberation.nl.”