Op dit moment kan het zijn dat u een onjuiste melding krijgt na het invullen van een digitaal formulier. Ondanks dit bericht ontvangt de gemeente uw digitale aanvraag juist en compleet. Wij kunnen de aanvragen gewoon in behandeling nemen. Excuses voor het ongemak.

Koninklijke Harmonie Sainte Cécile eert gevallenen Tweede Wereldoorlog

Maandag 26 augustus 2019

Op vrijdag 13 september staat Kasteel Eijsden in het teken van 75 jaar Liberation. Hier eert Koninklijke Harmonie Sainte Cécile uit Eijsden de gevallenen van de Tweede Wereldoorlog. “Dit doen we met een ‘bevrijdingstocht’ én een concert”, vertelt voorzitter Anton Janssen.

Wat verbindt WOII met de harmonie?
“In 1880 richtte de toenmalige kasteelheer van Kasteel Eijsden onze harmonie op. Sindsdien wordt het presidentschap van Sainte Cécile van kasteelheer op kasteelheer doorgegeven. In 1942 overschaduwde de vervolging van graaf De Liedekerke deze traditie. Samen met de gebroeders Smeets, bestuursleden van onze harmonie, werd hij ter dood veroordeeld. De mannen waren betrokken bij verzetsacties.”

Wat kan men van het eerbetoon verwachten?
“De bevrijdingstocht start om 18.30 uur bij ‘De witte paolkes’ in Eijsden en voert bezoekers langs historische plekken in het dorp. De tocht eindigt bij Kasteel Eijsden. Daar starten het Harmonieorkest én het Trommel- en Klaroenkorps van Sainte Cécile het concert om 20.00 uur. Ook zangeres Imke Heitzer, violist Enzo Kok en schrijver Jacques Vriens betreden de bühne. Dirigent Jan Cober leidt het concert.”

Is het concert gratis toegankelijk?
“Ja, voor iedereen! Mensen kunnen zitplaatsen reserveren via www.75jaarliberation.nl/programma.”