Politie Heuvelland werkt samen met gemeenten aan Week van de Veiligheid

Dinsdag 8 oktober 2019

Van 7 tot 13 oktober is de Week van de Veiligheid. Met het invallen van de donkere dagen in oktober neemt de kans op criminaliteit toe. Daarom organiseren ondernemers, gemeenten en politie deze week activiteiten om het thema veiligheid extra onder de aandacht te brengen. Dit jaar ligt er extra focus op het voorkomen van heling. Tijdens de Week van de Veiligheid wordt ook een vernieuwde versie van de Stop Heling app gelanceerd.

Controleer tweedehands spullen op diefstal!
Als je tweedehands producten koopt, controleer dan altijd of het product niet als gestolen geregistreerd staat. Dat kun je doen via de website of de vernieuwde app van Stop Heling. Via de Stop Heling app registreer je ook al jouw waardevolle bedrijfseigendommen. www.stopheling.nl

Actie
Op dinsdag 8 oktober kun je bij de wijkagenten terecht voor alle vragen, specifiek met betrekking tot de week van de veiligheid. De wijkagenten zijn dan met een mobiel kantoor aanwezig in:

  • Eijsden van 10:00-11:00 uur Koning Willem-Alexanderstraat
  • Margraten van 11:30-12:30 uur Amerikaplein
  • Cadier en Keer van 13:30-14:30 uur Raadhuisplein.

Meer informatie over ‘de week van de veiligheid’, informatie over heling, en nog veel meer, vind je op www.deweekvandeveiligheid.nl.


Preventie
In Heuvelland zijn er alleen al op jaarbasis zo’n 2.000 evenementen. Voor politie maar ook voor gemeentes is het altijd weer een uitdaging om het merendeel van die bezoekers te bereiken. Niet alleen om ze te infomeren, maar bijvoorbeeld ook om ze te waarschuwen voor zakkenrollers. Ook op andere algemene thema’s zoals inbraak en diefstal vraagt het creativiteit om met preventieve boodschappen burgers te bereiken.

Groot bereik en milieuvriendelijk
Een steeds vaker gezien communicatiemiddel en vorm van guerrilla marketing is reverse graffiti. Door op een sjabloon met een hogedrukreiniger een deel van de stoep of straat schoon te spuiten, wordt een contrast gecreëerd dat zorgt voor een zichtbare afbeelding. Met een sjabloon worden op die manier een onbeperkt aantal afdrukken aangebracht met niets anders dan water. Afhankelijk van het type ondergrond en de intensiteit waarmee het gebruikt wordt, is het aangebrachte beeld enkele weken tot maanden zichtbaar. Voor een snelle tijdelijke actie wordt ook wel kalk gebruikt.


Burgemeester Dieudonné Akkermans en wijkagent Guus Lacroix met een van de nieuwe sjablonen


Waarschuwingen als ‘Inbrekers gaan niet op vakantie. Jij wel?’, ‘Laat je fiets niet aan zijn (s)lot over’, ‘Speur mee, bel 112!’ en ‘Verdacht gedrag? Melden mag!’ verschijnen binnenkort ook binnen de gemeente Eijsden-Margraten op de stoep of straat.

Een originele manier om met beperkte middelen een groot bereik te genereren in de openbare ruimte met bijkomend voordeel dat het milieuvriendelijk is.