Limburgse gemeentebestuurders ervaren Cittaslow in Eijsden-Margraten

Vrijdag 22 november 2019

Woensdag 20 november was de gemeente Eijsden-Margraten gastheer van de Limburgse Bestuurdersdag. Ruim 250 bestuurders kwamen ‘s morgens bijeen voor de jaarvergadering van de Vereniging van Limburgse Gemeenten (VLG). Daarna trok men de gemeente in. Tijdens kleinschalige inspiratietochten in de buitenlucht ervaarden bestuurders hoe Cittaslow in het DNA van de gemeenschap van Eijsden-Margraten zit.

Puur, lokaal en modern
Sinds 2016 heeft de gemeente het internationaal erkende keurmerk Cittaslow gemeente. Van oorsprong verwijst het naar kwaliteit van voedsel - slow food, maar het is veel meer dan dat. In Eijsden-Margraten betekent Cittaslow het streven naar een goede kwaliteit van leven, balans en bewustzijn. Een samenleving die draait om verbinding, tussen mensen onderling, maar ook tussen mens en natuur. In de huidige samenleving is daar steeds meer behoefte aan, zegt de gemeente. Ze merkt dan ook dat er zich steeds meer initiatieven ontplooien, tussen ondernemers en inwoners onderling. De gemeente probeert hierbij zo goed mogelijk te faciliteren en mee te denken.

Voorbij gemeentegrenzen
Het thema Cittaslow is bewust gekozen voor deze bestuurdersdag. De gemeente vindt het belangrijk om andere gemeentes te inspireren door te vertellen hoe men hier handen en voeten geeft aan het gedachtengoed. Deze kijk op het leven stopt namelijk niet bij de gemeentegrens. De bestuurdersdag is bij uitstek een moment om met elkaar in gesprek te gaan en nieuwe verbindingen te leggen.

Van begraafplaats tot Bemelerberg
Limburgse gemeentebestuurders konden kiezen uit 13 kleinschalige inspiratietochten, georganiseerd samen met enthousiaste ondernemers, stichtingen en inwoners uit de gemeente. Van de begraafplaats in Margraten tot de Bemelerberg en van de Eijsder Beemden tot het kerkorgel in Gronsveld of Eckerade. Puur en zonder opsmuk. In de ochtend stond de jaarlijkse vergadering van de Vereniging van Limburgse Gemeenten (VLG) op het programma. Deze stond in het teken van bestuurlijke ondermijning.