AED van levensbelang

Maandag 9 december 2019

Wanneer het hart gaat fibrilleren is het van levensbelang dat omstanders direct 112 bellen en de reanimatie gestart wordt. De meldkamer stuurt naast ambulances ook een oproep naar vrijwilligers die aangesloten zijn bij het reanimatienetwerk. Wanneer vrijwilligers binnen 6 minuten starten met de reanimatie en AED-bediening, verdubbelt de overlevingskans. Annemiek Hoofs, instructeur Hartveilig.nl, vertelt ons meer:

Hoe belangrijk zijn vrijwilligers?
“Hoe meer mensen in Nederland kunnen reanimeren en een AED bedienen, des te groter de kans dat slachtoffers dit hartfalen overleven. Eijsden-Margraten maakt zich daarom sterk voor een dekkend AED-netwerk (Automatische Externe Defibrillator).”

Wat weten vrijwilligers?
“Vrijwilligers leren hoe ze moeten reanimeren en hoe een AED werkt. Ze zijn snel bij het slachtoffer waardoor de overlevingskans van het slachtoffer aanzienlijk verhoogt.”

Kan ik vrijwilliger worden?
"Bent u 18 jaar of ouder en in het bezit van een geldig AED-/Reanimatiecertificaat? Dan kunt u zich aanmelden als burgerhulpverlener via www.hartslagnu.nl."

Heeft u vragen over het AED-/Reanimatienetwerk in Eijsden-Margraten? Neem dan contact op met Nadine Kolbusz via info@eijsden-margraten.nl of 043 458 8488. Voor meer informatie kunt u kijken op www.hartveilig.nl.