Coronacrisis zorgt voor verbroedering

Dinsdag 14 april 2020

De coronacrisis heeft grote impact op de mens, zijn dagelijks leven en zijn werkzaamheden. Ook bij de gemeente Eijsden-Margraten heeft de coronacrisis zijn gevolgen. Sommige taken zijn veranderd andere taken moeten nu op een andere manier gevuld worden. Hoe gaat de gemeente hier eigenlijk mee om? Wie zijn de mensen die ondanks de coronacrisis de gemeente draaiend houden en wat voor werk doen zij?

Bettina van Aernsbergen is Wmo- en jeugdconsulent bij het Sociaal Team. Normaal bestaan haar werkzaamheden voornamelijk uit huisbezoeken, keukentafelgesprekken en overleggen met verschillende ketenpartners. Wanneer er een melding binnenkomt ga je normaal naar de mensen toe. Eenmaal bij de mensen thuis bekijk je of ze voor hun aanvraag in aanmerking komen. Dit kan nu helaas niet en daarom gebeurt het veelal telefonisch of via de zorgaanbieder. “Al is het af en toe wel lastig want telefonisch mis je wel eens dingen die je wel ziet als je bij iemand aan de keukentafel zit”.

De coronacrisis zorgt echter ook voor verbroedering. Niks is onmogelijk en iedereen is erg creatief, niet alleen bij de gemeente maar ook bij de ketenpartners. Ook is de aandacht voor elkaar toegenomen. Er wordt nu meer de tijd genomen om naar elkaar om te kijken. Verhalen en emoties worden met elkaar gedeeld. “Er is meer interesse in elkaar en je merkt nu echt dat we er samen voor staan”. Er is nu tijd om meer het menselijke te laten zien en net dat stapje extra te zetten. Dit kan door iets kleins zoals bijvoorbeeld een kaartje sturen om iemand een hart onder de riem te steken. Of door dat luisterend oor te bieden. De samenhorigheid was er voorheen ook maar is nu naar een hoger niveau getild.

Bij het Sociaal Team zijn tien consulenten werkzaam. De dagtaken zijn een klein beetje veranderd. Iedereen heeft nu één dag per week bureaudienst. Het Sociaal Team is daardoor de hele dag bereikbaar en niet alleen in de ochtend. Daardoor zijn we ook goed bereikbaar voor vragen rondom het coronavirus. “Er komen behoorlijk wat vragen binnen over het coronavirus maar de telefoon staat niet roodgloeiend".

Hulp bij wegvallen zorg en isolatie door coronavirus

Het coronavirus heeft zeer grote gevolgen voor ons dagelijks leven. We zijn meer op onszelf aangewezen nu hulpverlening en dagelijkse structuur wegvallen. Ook kan ziekte ervoor zorgen dat u niet meer naar buiten kunt. We merken dat iedere zorgaanbieder anders omgaat met de richtlijnen en dat niet iedere zorgaanbieder de hulpverlening aan een kind of gezin kan blijven aanbieden. Als u hierdoor problemen ervaart, neem dan contact op met het sociaal team van de gemeente. Onze medewerkers bieden u een luisterend oor, informatie, advies en indien nodig ondersteu¬ning. We zijn bereikbaar via het algemeen telefoonnummer 043 458 8488 (maandag t/m donderdag van 8:30 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 17.00 uur, vrijdag van 8.30 tot 12.00 uur).