Stichting Limburg Bloeit Op zaait akkers in

Maandag 7 juni 2021

Stichting Limburg Bloeit Op startte in 2020 een initiatief om de biodiversiteit in de Limburgse bermen en akkerranden te vergroten. In april werden de flora- en faunastroken in Eijsden-Margraten ingezaaid met als doel de belangrijkste natuurgebieden in Zuid-Limburg met elkaar te verbinden en de biodiversiteit in het agrarisch land te helpen. “Hier wordt veel over geschreven en gepraat, maar wij zijn begonnen en je kunt je nu aansluiten” zegt projectleider Ruud Belleflamme van de stichting.

Patrijzen
In overleg met de gemeente, ecologen en de agrarische sector wordt bepaald waar het beste de bloemrijke akkerranden kunnen worden gerealiseerd. De bloemrijke stroken zijn meer dan alleen een mooie aankleding voor onze leefomgeving en landschap. Ook toeristen reageerde afgelopen jaar erg enthousiast met de vele selfies. Voor de biodiversiteit zijn deze stroken erg belangrijk. De stroken vormen leefgebieden voor vogels, reptielen, kleine zoogdieren en insecten. Tijdens de uitvoering van het beheer afgelopen april werd een koppel patrijzen gesignaleerd, die zie je echt niet vaak in het Heuvelland, dat is een opsteker.

Speciaal bloemen- en kruidenmengsel
In april werden stroken ingezaaid met een specifiek voor het Heuvelland samengesteld bloemen- en kruidenmengsel. Dit mengsel zorgt voor een lange periode met veel bloei, voedsel en vegetatie langs de akkers. In de bloemrijke akkerranden gaan insecten als natuurlijke vijanden de strijd aan met ongewenste plaagdieren zoals de eikenprocessierups. Het inzaaien van bloemen en kruiden helpt daarnaast ook mee in de strijd tegen erosie bij zware regenbuien.

Doe mee
U kunt ook dit seizoen zelf nog meedoen. Kijk op www.limburgbloeitop.nl/doemee/ voor meer informatie over de regeling en om u aan te melden. Ook kunt u een mail sturen naar info@eijsden-margraten.nl o.v.v. ‘akkerrandenproject’.