Boeren en lokale voedselproducenten in de schijnwerpers (3)

Maandag 5 juli 2021

Burgerinitiatief Korte Keten Zeker (W)eten wil burgers verbinden met lokale boeren en voedselproducenten. Daarom zetten ze met regelmaat een lokaal verkooppunt in het zonnetje. Dit keer gaat de aandacht naar:

Maalderij van der Maat

Een molen in de korte keten? Jazeker. Elke zaterdag kunt u bij Maalderij van der Maat in de Van Tienhovenmolen in Wolfshuis terecht voor verschillende soorten kwaliteitsmeel. Bovendien gaan er andere regionale producten zoals stroop, fruitproducten, molenlikeur en honing over de toonbank.

Koen van der Maat was 3 jaar toen zijn vader hem meenam naar een molen voor een zakje meel. In die molen aan de Zaan werd het besluit gevat: “Ik word molenaar!”. De verhuizing naar Maastricht bracht daar geen verandering in. Alle vrije tijd ging op aan molens. Toen hij 18 werd was hij de jongste molenaar van Nederland.

Als molenaar is hij ook actief beschermer van Limburgs erfgoed. Een molen die regelmatig draait heeft veel minder onderhoud nodig dan een stilstaande molen. Wat heeft een molenaar nodig? Klanten natuurlijk! Daarnaast zouden wat vrijwilligers ook zeer welkom zijn. De wieken (nu in onderhoud) draaien niet zonder wind. Koen vertrouwt niet alleen maar op buienradar. Hij houdt de ontwikkeling van de wolken en de wind nauwlettend in de gaten. Helaas zijn veel bomen rondom de molen veel te hoog geworden in de jaren van stilstand. Zowel het uitzicht als de windvang worden hierdoor gehinderd. Een molen die slecht ter wind staat heeft ook meer last van slijtage. Hopelijk komt daar dus een goede oplossing voor.


De molenaar werkt samen met boeren, bakkers en fruitkwekers uit de omgeving en met de Buurderij. Het graan betrekt hij bij voorkeur dichtbij, van Limburgse bodem. De molen is te bereiken via een aantrekkelijke route te voet, op de fiets of met de auto.


Meer informatie?

Wilt u verder lezen over deze ondernemer of meer weten over Korte Keten Zeker (W)eten en andere verkooppunten? Kijk op www.korteketenzekerweten.nl of op www.verenigt-u.nl/oplossing.
Bent u consument of producent en wilt u meedoen of meedenken? Neem dan contact op met het burgerinitiatief Korte Keten Zeker (W)eten via korteketenzekerweten@gmail.com. Wij kijken uit naar uw reacties!