Europese Einstein Telescoop in Zuid-Limburgse grensregio

Maandag 5 juli 2021

De Einstein Telescoop wordt een geavanceerd observatorium voor zwaartekrachtsgolven. De grensregio is in beeld als mogelijke locatie. Komt dit centrum voor onderzoek naar het verre heelal in onze regio te staan?

Onderzoek

Wetenschappers, bedrijven en overheden in Nederland, Belgiƫ en Duitsland verkennen samen de mogelijkheden. In dat kader worden voorbereidingen getroffen voor een grondboring. De boring wordt gedaan om meer inzicht te krijgen in de bodemopbouw en de eigenschappen van diverse gesteenten die in de ondergrond voorkomen.

Werkzaamheden grondboring

De grondboring wordt uitgevoerd op de parkeerplaats nabij de begraafplaats, gelegen aan de 1e Mos Daalweg in Banholt. Tijdens deze werkzaamheden wordt de parkeerplaats afgesloten. Alternatieve parkeermogelijkheden worden aangegeven. De werkzaamheden starten begin augustus en duren circa 8 weken. Meer informatie over de Einstein Telescoop kunt u vinden op www.einsteintelescope.nl.