Overlast door stoken van hout

Maandag 29 november 2021

Een brandend haardvuurtje vinden veel mensen gezellig. Helaas is de rook slecht voor het klimaat en ongezond voor u en uw omgeving. Het stoken van hout veroorzaakt luchtvervuiling zoals fijnstof en kan ook stankoverlast geven.

Gezondheidsklachten

Fijnstof is schadelijk voor de gezondheid. Bij ongunstige weersomstandigheden of een slechte luchtkwaliteit blijft rook langer hangen. Daarnaast is rook vaak een probleem voor mensen die last hebben van hun luchtwegen. Wij vragen u om hiermee rekening te houden. Dit kan gezondheidsklachten en overlast bij mensen in de omgeving voorkomen.

Opbrengst

Bij een houtkachel vliegt 20 tot 40 procent van de warmte zo de schoorsteen uit. Bij een open haard is dit zelfs 90 procent! Wilt u rekening houden met uw buren? Laat de open haard of houtkachel dan uit als het windstil of mistig is. De gemeente Eijsden Margraten onderzoekt momenteel de gevolgen van houtstook en beraadt zich over het te volgen beleid in de toekomst.
Kijk voor meer informatie op milieucentraal.nl.