27 januari: Holocaust Memorial Day

Maandag 17 januari 2022

Drie vragen aan

Op 27 januari - Holocaust Memorial Day - herdenken we wereldwijd de slachtoffers van de Holocaust. Dmitri Boutylkov, secretaris van de Joodse gemeenschap Limburg vertelt:

Waarom is herdenken zo belangrijk?

“Tijdens de Tweede Wereldoorlog vermoordden de nazi’s zes miljoen Joden. We herdenken op 27 januari de vele slachtoffers, we herinneren hun verschrikkelijke lot. Als je niet herdenkt wordt antisemitisme normaal en dat mag nooit gebeuren.”

Waarvoor zijn struikelsteentjes?

“Struikelsteentjes liggen tussen de bestrating voor een huis en staan symbool om je te laten ‘struikelen’. Het is daarbij de bedoeling de namen van de mensen die hier gewoond hebben te lezen en herdenken en wat zij en hun familie tijdens de Tweede Wereldoorlog is overkomen.”

Voor wie zijn de struikelsteentjes?

“Er zijn struikelsteentjes gelegd als herinnering aan de Joodse dorpsbewoners die naar concentratiekampen werden gedeporteerd. En als eerbetoon aan de verzetsstrijders uit Eijsden. Uiteindelijk zijn ze allen vermoord. We mogen de lessen uit de geschiedenis niet vergeten zodat de Holocaust zich niet zal herhalen.”

Herdenken doen we ook dit jaar thuis maar in gedachten zijn we samen.