Benoît Smeets kazernechef brandweer: Rookmelders vanaf 1 juli verplicht

Donderdag 21 april 2022

Rookmelders moeten al sinds 2003 in alle nieuwe woningen geïnstalleerd worden. Vanaf 1 juli 2022 is dit ook in oudere woningen verplicht. Benoît Smeets, kazernechef Margraten en Mheer- Banholt, vertelt ons meer:

Wat is het doel van een rookmelder?

“De meeste slachtoffers bij brand vallen door het inademen van rook. Als u slaapt, ruikt u niets, uw neus werkt niet. Alleen uw gehoor werkt nog. Als bijvoorbeeld een elektrisch apparaat  kortsluiting maakt en brand veroorzaakt, wordt u van de rooklucht niet wakker. Doordat rook veel giftige gassen bevat, raakt u snel in een diepe bewusteloosheid. Daarom zijn rookmelders van levensbelang. En niet alleen als u slaapt! Hoe sneller u een brand ontdekt, des te meer tijd u heeft om uw huis veilig te verlaten.”

Waar plaats ik een rookmelder?

“Rookmelders zijn vanaf 1 juli verplicht op iedere verdieping zoals in de hal en op de overloop. Het is nog beter om melders op te hangen in alle ruimten waar brand kan ontstaan.”

Waar vind ik meer informatie?

“Voor rookmelders gaat u naar de website www.brandweer.nl/brandveiligheid/rookmelder. Meer informatie over plaatsingsadvies leest u op www.rookmelders.nl.”