Informatieavond Einstein Telescope

Maandag 2 mei 2022

De Einstein Telescope wordt een vooruitstrevend observatorium voor zwaartekrachtsgolven. De Euregio is in beeld als mogelijke locatie. Om te bepalen wat de beste plek is, wordt er op verschillende plekken onderzoek gedaan. Afgelopen herfst en winter zijn er boringen gedaan in Banholt en Cottessen. Op 17 mei praten wij u graag bij over de resultaten van de onderzoeken tot nu toe.

Ontwikkeling van de Einstein Telescope

Gideon Koekoek van Maastricht University geeft uitleg over zwaartekrachtgolven en hoe we deze kunnen registreren. Hij praat u bij over nieuwe bijzondere ontdekkingen. Deze ontdekking zijn de afgelopen 5 jaar gedaan dankzij de waarnemingen van zwaartekrachtsgolven. Daarnaast geeft hij een toelichting op de Einstein Telescope. Ook vertelt hij over het testlaboratorium in Maastricht waar een schaalmodel van de Einstein Telescope gebouwd wordt.

Een blik terug in de tijd

In Banholt en Cottessen is ruim 250 meter diep geboord. Bjorn Vink geeft u meer informatie over deze boringen en over de diepe geologie onder de Krijtkalken tussen Voeren, Mheer en  Banholt. Ook neemt hij u mee terug in de tijd. Hij vertelt u hoe de wereld er in het Devoon en Carboontijdperk uitgezien zou kunnen hebben. Verder komt de Eckelradebreuk aan bod. U krijgt meer informatie over de relatie tussen deze breuk en de bronnen in de Noor, de Voer en Veurs. Als laatste geeft Bjorn Vink u uitleg over de aankomende onderzoeken in deze regio.

Informatieavond

De informatieavond over de Einstein Telescope is op 17 mei van 19.30 – 22.00 uur in de Harmoniezaal in Mheer (Dorpstraat 1). Tijdens de informatieavond wordt u bijgepraat over de onderzoeken en heeft u de mogelijkheid om vragen te stellen.