Barry Ritzen uit Noorbeek over de beleving van mei-den halen

Maandag 9 mei 2022

Drie vragen aan

Zaterdag 30 april haalde de Jonkheid Sancta Brigida van Noorbeek hun mei-den binnen. Groot feest waar dit jaar burgemeester Sjraar Cox, Gouverneur Roemer en Ierse ambassadeur Rogers bij aanwezig waren. Een mooi moment om hun gids, oud-kapitein Barry Ritzen, een paar vragen te stellen:

Hoe was het?

“Het was een geweldige dag. Mensen waren blij en enthousiast. Ik denk dat het ‘einde’ van de  coronamaatregelen ook meespeelt. Mensen zijn blij om ouderwets weer te kunnen gaan en staan. Het hoogwaardig bezoek heeft ook een rol gespeeld. Daar ben je natuurlijk als Noorbekenaar trots op.”

Wat vind je van de nieuwe nationale feestdag in Ierland?

“Een heel mooi initiatief. Hier in Noorbeek wordt deze dag ook altijd gevierd. Veel mensen nemen een verlofdag om de kerkdienst en daarna traditioneel de café-rondgang bij te wonen. Dit is altijd een gezellige dag.”

Hoe komen jullie aan al die paarden?

“De paarden halen we uit verschillende streken. Zowel hier uit de buurt zoals Noorbeek, Mheer en Banholt. Maar ook verder weg zoals Midden en Noord-Limburg en zelfs diep in België.”

Bezoek de facebookpagina Jonkheid-Sancta-Brigida-Noorbeek voor meer informatie over deze traditie.