Meer verkeersveiligheid bij het schoolplein

Maandag 29 augustus 2022

Drie vragen aan

Steeds vaker ervaren we onveilige situaties bij scholen in onze gemeente. Wat is de oorzaak en hoe kunnen we samen ervoor zorgen dat het veiliger wordt rondom de scholen? Ron Loontjens, beleidsmedewerker verkeer, vertelt ons meer:

Hoe ontstaan onveilige situaties?

“Er zijn kinderen die nog niet zelfstandig naar school kunnen gaan en met de auto worden gebracht. Vaak parkeren de bestuurders dan hun auto nabij of voor de schoolingang. Hierdoor ontstaat een onoverzichtelijke situatie, niet alleen voor weggebruikers maar vooral ook voor de kleinere kinderen die niet over auto’s heen kunnen kijken.”

Wat is een Kiss & Ride zone?

“Sommige scholen hebben een Kiss & Ride zone. Dit is een kortparkeervoorziening die bij basisscholen gecreëerd is om schoolkinderen dicht bij de ingang van de school af te kunnen zetten. Het is niet de bedoeling om te parkeren en uw kind naar het klaslokaal te begeleiden”.

Wat kunnen we zelf doen?

“De onveilige verkeerssituaties bij scholen vinden alleen plaats bij breng- en haaltijden. Daarom kunnen we zelf de veiligheid voor onze kinderen verbeteren. Breng en haal uw kinderen te voet of met de fiets naar school. En als de auto echt moet, parkeer uw auto dan enkele straten verder. Zo zorgen we samen voor een overzichtelijke en veilige ingang van de school.”