Frank en Petra over landbouwvoertuigen in het verkeer: Houd rekening met elkaar en reageer op tijd

Maandag 10 oktober 2022

Frank en Petra Acampo uit Banholt genieten als sportief koppel volop in hun eigen woonomgeving. Ze trekken er regelmatig op uit om te wandelen, fietsen en rennen. Dat doen ze met respect voor alle andere weggebruikers in het Heuvelland: “Op sommige dagen is het best druk op de weg. Iedereen wil van ons mooie stukje Heuvelland genieten. Daarnaast moeten de boeren met hun grote landbouwvoertuigen gewoon hun werk doen. Rekening houden met elkaar en geduld hebben, lost al heel veel op.” Landbouwvoertuigen vragen extra aandacht in het verkeer. De Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB)-regiobestuur Zuid-Limburg voert daarom voor het tweede jaar de campagne ‘Goed Gezien’. Team Heuvelland ondersteunt de aanpak.

Agrariërs en andere weggebruikers laten aan elkaar weten en zien wat ze doen. Frank en Petra snappen dat heel goed. “We zijn er mee opgegroeid. We weten niet beter dan dat er regelmatig tractoren door de straat rijden op weg naar hun weiland. Op de rijweg is een tractor groot en ben je als fiets kwetsbaar, zeker als andere weggebruikers capriolen uithalen. Als we allemaal rekening houden met elkaar en op tijd reageren, is het veiliger voor iedereen.”

Ritme aanpassen

Tijdens drukke momenten in het Heuvelland passen Petra en Frank hun ritme aan: “Op zondagmorgen trekken we er al om 8 uur ’s morgens op uit met de mountainbike. We vallen zo de wandelaars niet lastig. Zo vroeg is het nog lekker rustig op de weg en de paden.” Als het drukker wordt op de weg, zitten Frank en Petra al aan de koffie op hun eigen terras met uitzicht op het mooie Heuvelland.

Geven en nemen en je in de ander verplaatsen

Ze vinden het logisch om je te verplaatsen in andere weggebruikers. “Laat je irritaties thuis en heb begrip voor elkaar. Als ik langs een voetganger fiets, bel ik altijd even. Laatst kreeg ik geen reactie. Toen ik in de gaten had dat deze wandelaar oordopjes in had, ben ik rustig langsgefietst, zodat de wandelaar niet schrok van mij. Als je zelf rustig blijft, zien ze je wel komen of je wacht tot de weg iets breder is. Iedereen gaat voor zijn plezier naar buiten. Het is allemaal een beetje geven en nemen.”

Veiligheid

Landbouwvoertuigen op de weg maken indruk. Petra. “Dan ga ik vanzelf wel aan de kant.” Op de rijweg rijden ze harder en hebben ze vaak grote bewegende wagens achter hun tractor hangen. Ik vraag me soms wel eens af of ze wel in de gaten hebben hoe hard ze rijden.” Voor de veiligheid heeft het koppel altijd een fietshelm op. “Soms ook handschoenen, die beschermen je als je moet uitwijken in de berm en langs een brandnetelstruik of bramenstruik fietst.”

Houd rekening met elkaar

Meer handhaven in het verkeer zien Petra en Frank niet als oplossing. “Kijk naar je eigen gedrag en houd rekening met elkaar. Geduld lost heel veel op. Geef elkaar de ruimte. Ga even de berm in, wacht even en wandel of fiets daarna weer verder. Na twee seconden is de belemmering alweer voorbij. Als dat begrip er bij iedereen is, wordt het voor iedereen leuker om buiten te zijn.”

De Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB)-regiobestuur Zuid-Limburg is partner van Team Heuvelland een gezamenlijke aanpak die zich inzet voor het beschermen van het landschap, het stimuleren van verkeersleefbaarheid voor inwoners en bezoekers en het reguleren van periodieke verkeersdrukte en -overlast.

Frank en Petra Acampo