Unieke beleving voor Cittaslow gemeenten

Vertegenwoordigers Nederlandse en Belgische Cittaslow gemeenten bezoeken Eijsden-Margraten

Vandaag, vrijdag 19 mei, brengen raadsleden, burgemeesters en supporters van Cittaslow gemeenten uit Nederland en België een bezoek aan de gemeente Eijsden-Margraten. Het doel van deze bijeenkomst is naast netwerkvorming vooral elkaar inspireren binnen Cittaslow-thema’s zoals Smaak, Landschap, Sociaal Domein en Duur-zaamheid. Eijsden-Margraten heeft een boeiend programma samengesteld met interessante gastsprekers die samen met de burgemeesters van de deelnemende gemeenten en de supporters de dialoog zullen aangaan op zoek naar drijfveren en invalshoeken van de beweging die Cittaslow heet. Uiteraard krijgen de deelnemers een aantrekkelijke portie proeven, ruiken voelen en beleven van het DNA Zuid-Limburg voorgeschoteld,  een samenvatting van alles waar Eijsden-Margraten voor staat.


Cittaslow netwerk
Cittaslow is het internationale keurmerk voor gemeenten die op het gebied van leefomgeving, landschap, streekproducten, gastvrijheid, milieu, duurzaamheid, infrastructuur, cultuurhistorie en behoud van identiteit tot de top behoren. Door een Cittaslow netwerk te creëren, kunnen gemeenten samenwerken om de kwaliteit van leven te verbeteren door het authentieke te koesteren en nieuwe technieken in te zetten die vooruitgang mogelijk maken. Sinds 1999 heeft de beweging zich uitgebreid tot 230 gemeenten in 30 landen wereldwijd. Gemeente Eijsden-Margraten mag sinds juni 2016, officieel het internationale Cittaslow keurmerk uitdragen.

‘Dichtbij het leven’
Eijsden-Margraten geeft onder de noemer ‘Dichtbij het leven’ vorm en inhoud aan de Cittaslow gedachte. Dichtbij het leven staat voor de kwalitatieve manier van leven en de identiteit van de gemeenschap. Schrijver en filosoof Govert Derix ontwikkelt speciaal voor Eijsden-Margraten een filosofie van slow-living die deze dag centraal staat. Derix: “Een filosofie van slow-living kan in beeld komen door natuur en cultuur te bezien vanuit drie T’s: ontdek het juiste tempo, vanuit het juiste tempo worden we ontvankelijker voor de tover en poëzie van de wereld en als gevolg daarvan kan onze trouw aan de aarde wakker gemaakt worden.” Volgens Derix stimuleren de drie T’s, ons de ervaring van de schoonheid en verantwoordelijkheid om de wereld goed en waardig door te geven aan volgende generaties. De drie T’s kunnen de deelnemers van de Cittaslow-dag inspiratie bieden die verder rijkt dan de waan van de dag. Zij kunnen op hun beurt hiermee anderen weer inspireren. Burgemeester Dieudonne Akkermans:  “Het is juist daarom dat wij bewust kiezen voor Cittaslow als beweging om onze genen bewust te doorleven in een vertraagde tijd gezamenlijk met inwoners, ondernemers en uiteraard onze gasten”.

                                                                 


Ontvangst raadsleden, burgemeesters en supporters van Cittaslow  in het Huis van de Burger.

Meer foto's zie de website van Chapeau magazine.

Vrijdag 19 mei 2017