Kal Plat gaat met vakantie

Eijsden-Margraten schenkt uniek kindervakantieboek aan leerlingen basisscholen

Donderdag 13 juli werden de eerste ‘Kal Plat’ Kindervakantieboeken op het schoolplein van Basisschool De Den in Mheer uitgereikt door wethouder Armand Opreij. Alle basisschoolleerlingen vanaf groep 3 krijgen van de gemeente Eijsden-Margraten gratis een ‘Kal Plat’ vakantieboek cadeau. “Wij zijn bijzonder verheugd om op deze leuke, creatieve en educatieve manier ons erfgoed door te geven aan onze nieuwe generatie” aldus Opreij.

Cultureel erfgoed
De vakantieboeken zijn op de scholen, voor de start van de zomervakantie uitgedeeld. Zo kunnen alle kinderen in de zomervakantie de activiteiten en spellen in het boek gaan ontdekken; thuis, op weg naar de vakantiebestemming op de achterbank van de auto, in het vliegtuig of de trein, in de tent of de camper. Het kindervakantieboek bevat spellen en activiteiten voor alle leeftijden uit de onderbouw en bovenbouw van de basisscholen. De activiteiten en spellen in het vakantieboek zijn allemaal gerelateerd aan thema’s uit deze gemeente, zoals de Bronk, carnaval, processies, vakwerkhuizen etc.

Kal Plat
In september 2016 is de gemeente Eijsden-Margraten gestart met ‘Kal Plat’ de campagne voor dialect- en taalontwikkeling. Doel van de campagne is om meer bewustwording te creëren over het positieve effect van het gebruik van dialect. Zonder daarbij het dialect aan iemand te willen opleggen. Ambitie van de gemeente met de campagne is juist om aan te tonen dat het spreken van Nederlands en het dialect prima samen gaan. Onder de noemer van deze campagne worden verschillende activiteiten ontwikkeld, waarbij dialect spreken onder de aandacht wordt gebracht.

‘Kal Plat’ kindervakantieboek
Een van die activiteiten is het ontwikkelen van een ‘Kal Plat’ kindervakantieboek. Een zomer doe-boek met spellen, puzzels, tekeningen, raadsels en tips voor uitjes in de omgeving. De tekst in het boek is deels in het Nederlands, deels in de dialectvarianten van deze gemeente dankzij de medewerking van dialectsprekende en -schrijvende inwoners. Voor de meeste kinderen zullen de stukjes tekst in het dialect misschien niet zo makkelijk te lezen zijn. We hebben daarom een aantal mensen gevraagd om stukjes tekst in hun eigen dialect in te spreken, zodat de verschillen tussen de dialecten ook te horen zijn. De ingesproken dialect teksten kunnen worden beluisterd op de website van de gemeente: www.eijsden-margraten.nl/inwoners/vakantieboek


Uitreiking eerste vakantieboeken op basisschool De Den in Mheer