Eijsden-Margraten ontvangt Cittaslow keurmerk

Op zaterdag 25 juni 2016 ontving de gemeentelijke delegatie onder leiding van burgemeester Dieudonné Akkermans in het Portugese Vizela uit handen van de voorzitter van de auditcommissie het Cittaslow keurmerk. Dit gebeurde tijdens de jaarvergadering waarbij afgevaardigden van tweehonderd gemeenten over de hele wereld aanwezig waren. Cittaslow is het internationale keurmerk voor gemeenten die op het gebied van leefomgeving, landschap, streekproducten, gastvrijheid, milieu, infrastructuur, cultuurhistorie en behoud van identiteit tot de top behoren. De betreffende gemeenten, waaronder Eijsden-Margraten, profileren zich met een kwalitatieve manier van leven.

cittaslow-img_2451

Internationaal gezelschap
Door toe te treden tot de Cittaslow-familie wordt de gemeente onderdeel van een internationaal gezelschap van kleine gemeenten (< 50.000 inwoners) van over de hele wereld (Frankrijk, Duitsland, Italië, Nederland, Scandinavische landen, Zuid-Korea, Polen, Spanje, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten en Turkije). Zij delen een passie voor hun leefomgeving, landschap, streekproducten, gastvrijheid, milieu, infrastructuur, cultuurhistorie en garanderen op een duurzame manier een hoge levenskwaliteit.

Wat betekent Cittaslow in de wereld?
Cittaslow – van oorsprong een Italiaanse ‘carpe diem’ uitvinding - is een netwerk van steden over de hele wereld die een bepaalde filosofie uitdragen en zo werken. Zijn ze ‘slow’? Zeker niet. Slow leven betekent goed leven: kunnen genieten van de faciliteiten, diensten en voorzieningen die het leven gemakkelijk en plezierig maken. En voor ons als Cittaslow-gemeente: ervoor zorgen dat we onze inwoners dat bieden. Op die manier staat Cittaslow voor kwaliteit en aandacht voor mensen en omgeving.

Wat betekent Cittaslow in Eijsden-Margraten?
Burgemeester Akkermans: “Bij de zoektocht naar de bewijslijst voor Cittaslow staan de termen genieten, dichtbij het leven, in harmonie met elkaar centraal. Het is juist daarom dat wij bewust kiezen voor Cittaslow als beweging om onze genen bewust te doorleven in een vertraagde tijd gezamenlijk met inwoners, ondernemers en consumenten. De komende maanden gaan de gemeenschap en gemeente middels een oriëntatietocht op zoek naar de wijze waarop ze het keurmerk meer inhoud kunnen geven”.

Wilt u het bidboek lezen? Klik dan op deze link. (PDF, 15.5 MB)

cittaslow100x75-1 logo