Bezienswaardigheid 'De Galling' Banholt-Bruisterbosch

galling

In Eijsden-Margraten bevindt zich een nieuwe bezienswaardigheid: De Galling. Op een voormalige gerechtsplaats, in het landschap tussen de kernen Banholt en Bruisterbosch, is een paalconstructie geplaatst. In de top daarvan cirkelen kraaien om een galgenaas.

Deze bezienswaardigheid herinnert aan de hoge galg van de heerlijkheid Mheer die daar tot 1795 heeft gestaan. Het was een executiewerktuig en zichtbaar machtssymbool van de kasteelheer van Mheer die in 1564 werd opgericht. De Galling staat langs de Via Mansuerisca. Deze weg dateert uit de Romeinse tijd en verbond destijds Maastricht met de vestingstad Limburg aan de Vesdre (bij Verviers). Het was een druk begane route van bovenregionale betekenis met een belangrijke economische functie. Tot aan de Franse tijd werd deze omgeving gekenmerkt door een vierlandenpunt van de heerlijkheden Mheer, Breust, Margraten en Gulpen. De Galling bevindt zich exact op de grens van de voormalige heerlijkheden Mheer en Breust.

Nieuwsgierig geworden naar De Galling?
Op www.wandelgidszuidlimburg.com zijn drie wandelroutes beschreven, die geïnteresseerden langs of bijna langs De Galling voeren. Dit zijn de wandelroutes nr. 50 Margraten (10 km), nr. 177 Margraten (10 km) en nr. 265 Reijmerstok (6 tot 13 km).

U vindt de landmark als u, komend vanuit de dorpskern van Banholt, het kerkhof aan uw rechterzijde laat liggen en vervolgens de eerste landweg naar links in slaat. Als u dan steeds links aanhoudt, ziet u vanzelf de tien meter hoge landmark voor u oprijzen.

Gemeentehuis Margraten (Op afspraak)

  • Amerikaplein 1, 6269 DA Margraten
  • Nu gesloten.
  • Morgen: 09:00 - 12:00

Servicepunt Eijsden (Op afspraak)

Receptie KCC Margraten