Vuursteenwinplek en uitzichtpunt 'Eiland van Banholt'

eiland-van-banholt

Het ‘Eiland van Banholt’, aan de Banholtergrubbe is zowat het hoogst gelegen uitzichtpunt van de gemeente waar landschap, (cultuur)historie en recreatie de aandacht krijgen die deze unieke plek verdient!
Vanuit het gedachtegoed van het Landschapsontwikkelingsplan (LOP), is de gemeente op zoek gegaan naar bijzondere plekken om buitengewone parels in haar Nationaal Landschap Zuid-Limburg te ontwikkelen. Een van deze bijzondere plekken is ‘het Eiland van Banholt’. Dit is één van de hoogste plekken in de gemeente en ook bijzonder gezien de zeer oude ontstaansgeschiedenis van deze plek.
Op deze locatie zijn veel archeologische vondsten gedaan uit de periode van de eerste mens hier in het Maasdal. Op deze plek bevindt zich een vuursteenwinplek waar in de prehistorie vuursteen werd gewonnen en verhandeld tot ver in Duitsland.
Deze unieke plek die voor velen onbekend was, is sinds november 2013 begaanbaar, zichtbaar en leesbaar gemaakt. De aanleg van een wandelpad door een gebied dat volledig dichtgegroeid was geeft bezoekers de kans om hier van een prachtig vergezicht te genieten en tot rust te komen.
De fraaie nieuwe informatieborden geven op verhelderende wijze uitleg over de zichtbare en onzichtbare facetten van het landschap. De aanwezige "botkuil" (een nationaal geologisch monument) is ontdaan van groen en is weer zichtbaar gemaakt. Het landschapsproject is gefinancierd met het prijzengeld van 10.000 euro dat de gemeente won met de nationale prijs ‘Het landschap ben je zelf’.

Adres: Banholtergrubbe (Banholt)

Gemeentehuis Margraten (Op afspraak)

  • Amerikaplein 1, 6269 DA Margraten
  • Nu gesloten.
  • Maandag: 09:00 - 12:00

Servicepunt Eijsden (Op afspraak)

Receptie KCC Margraten