Evenementenkalender

Memorial Day Amerikaanse begraafplaats

Zondag 28 mei 2017, Margraten

MemorialDayKruisjes

Algemene informatie:

Jaarlijks op de zondag voor de laatste maandag in mei wordt op de Amerikaanse begraafplaats in Margraten Memorial Day gehouden. Hoogwaardigheidsbekleders uit binnen- en buitenland zullen deze herdenking bijwonen. Tijdens de plechtigheid vindt een kranslegging plaats, de luchtmacht vliegt met F-16's in de 'missing man'formatie over de begraafplaats. De kapel van de Koninklijke Luchtmacht omlijst de ceremonie muzikaal.  Memorial Day is voor iedereen toegankelijk. Aanvang: 15.00 uur.

Geschiedenis
De gedenkdag begon na de Amerikaanse Burgeroorlog om de doden die voor de Unie stierven tussen 1861 en 1865 te eren. Na de Eerste Wereldoorlog werd de herdenking uitgebreid om allen die voor hun land het leven hebben gelaten in militaire dienst te herdenken. De eerste viering vond plaats in 1868, toen nog Decoration Day geheten omdat de graven van de gevallenen met bloemen gedecoreerd werden.

Traditioneel vindt de nationale herdenking plaats op Arlington National Cemetery nabij Washington DC. Ook is het de gewoonte om de vlag halfstok te hangen vanaf zonsopkomst tot 12.00 uur in de middag. Veel Amerikanen bezoeken één van de Nationale Begraafplaatsen waar oorlogsdoden liggen.

Ook worden de graven vaak van een klein Amerikaans vlaggetje voorzien. Zo plaatsen 1200 soldaten van het 3rd US Infantry vlaggetjes op alle - ruim 260.000 - graven op Arlington en voeren vervolgens een 24-uurspatrouille uit op de begraafplaats.

Organisatie:

Naam organisatie: American Battle Monuments Commission
Adres: Amerikaplein 1
Postcode: 6269 DA
Plaats: Margraten

Contact:

Naam: De heer H. Sanders
E-mail: hanssanders@eijsden-margraten.nl
Telefoon: 043-458 8488
Facebook: -
Website: www.abmc.gov/cemeteries-memorials/europe/netherlands-american-cemetery#.WRLA52df270

Locatie evenement:

Naam: Amerikaanse begraafplaats 1
Postcode: 6269 NA
Plaats: Margraten

Startdatum van het evenement 28-05-2017
Starttijd: 15:00
Einddatum van het evenement 28-05-2017
Eindtijd: 17:00

Gemeentehuis Margraten (Op afspraak)

  • Amerikaplein 1, 6269 DA Margraten
  • Nu gesloten.
  • Maandag: 09:00 - 12:00

Servicepunt Eijsden (Op afspraak)

Receptie KCC Margraten