Evenementenkalender

Nieuw in Ursulinenconvent: De Joodse Gemeenschap in Eijsden

Donderdag 24 mei 2018, Eijsden

nieuwinUrsulinenconvent

De Joodse gemeenschap in Eijsden


Vanaf 24 mei 2018 is in Museum Het Ursulinenconvent te Eijsden een nieuw onderdeel aan de vaste collectie toegevoegd. Het betreft de geschiedenis van het Joodse volk, en meer specifiek de Joodse gemeenschap in Eijsden.
Glorieus middelpunt van de expositie is de Eijsdense parochet ofwel het voorhangdoek voor de opbergplaats (aron hakodesj) van de thorarollen in de voormalige Eijsdense synagoge. De zijden stof dateert van rond 1720 en heeft eerst dienst gedaan als damesjapon. In de negentiende eeuw is de kostbare stof geschonken aan de synagoge en is er een parochet van gemaakt, zo staat in goud borduursel op de doek geschreven. Naast de parochet is een vier meter breed overzicht van het nageslacht van het echtpaar Mar(c)kx-Hasendael dat zich aan het einde van de achttiende eeuw aan het Vroenhof in Eijsden vestigde.
Onder hun nageslacht bevinden zich ook Carolina en Seraphine Issac en Sigmund Stern, die in 1943 uit Eijsden werden weggevoerd en vermoord. Een andere nazaat is de in 1866 in Eijsden geboren Aron Arthur Isaac, die de manufacturenwinkel in Amsterdam van zijn oom had overgenomen en deze transformeerde naar het bekende warenhuis de Bijenkorf en die tevens de oprichter van de HEMA was. Ook de geheim kamerheer van de Paus, Maria Samuel Franciscus Wilhelmus Marckx, die meer dan 55 jaar kerkmeester was van de H. Mathias in Maastricht, en Mr. Simon (Piem) de Jong, partij-advocaat van de CPN, die op 14 augustus 1942 in Auschwitz omkwam, zijn nazaten uit dit echtpaar Markx.
Voor de uit Eijsden weggevoerde Caroline, Seraphine en Sigmund zullen in Eijsden struikelsteentjes worden geplaatst, als ook voor de in 1874 in Eijsden geboren Alexander Markx en diens echtgenote Berth Leviticus (beiden op 14 mei 1943 te Sobibor vermoord), die als zodanig de gehele familie Markx en hun langdurig verblijf in Eijsden vertegenwoordigen.

Te bezichtigen tijdens een bezoek aan Museum Het Ursulinenconvent. Entreeprijs € 7.
fotobijschrift: Huwelijk Veth-Isaac 18 oktober1900. Bron Joods Cultureel Kwartier

Zie ook: https://www.ursulinenconvent.com/

Het persbericht kunt u hier (PDF, 221.2 kB)downloaden.

Gemeentehuis Margraten (Op afspraak)

  • Amerikaplein 1, 6269 DA Margraten
  • Nu gesloten.
  • Maandag: 9.00 - 12.00 uur

Servicepunt Eijsden (Op afspraak)

Receptie KCC Margraten