Evenementenkalender

Maand van de Romantiek: Lezing drs. André Fraats

Vrijdag 20 september 2019, Eijsden, Museum Het Ursulinenconvent

19:30 - 20:30

Website: www.ursulinenconvent.com
Facebook: Het Ursulinenconvent / The Ursuline Convent

Vrijdag 20 september vindt in de Wapenzaal van het Museum een lezing plaats van
drs. André Fraats: A TALE OF TWO CITIES.
Dickens beschrijft in A Tale of Two Cities de toestand in Parijs en Londen ten tijde van de Franse Revolutie. De idealen die eraan ten grondslag liggen, raken al snel uit zicht en vervallen tot barbaarse uitwassen die ook de levens van de ‘gewone’ mensen dreigen te verwoesten. Tegen deze achtergrond schildert Dickens de gebeurtenissen die de levens van zijn hoofdpersonen in grote mate beïnvloeden. Ook de christelijke elementen van opoffering en wedergeboorte spelen een grote rol. Menselijke liefde blijkt uiteindelijk sterker dan politieke idealen. In de persoon van Sydney Carton ziet Dickens de belichaming van die liefde die uiteindelijk leidt naar zijn geestelijke wedergeboorte. Dickens bewijst zijn rijpheid als schrijver in soms magistrale beschrijvingen van de gebeurtenissen. De rit van de postkoets naar Dover, het incident met het wijnvat, de beschrijving van de eerste ontmoeting met Dr Manette en de slotscene zijn voorbeelden van zijn literaire meesterschap.
Drs. André Fraats (Meerssen 1942) studeerde Engels aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en was o.a. docent en conrector aan de Stedelijke Scholengemeenschap Maastricht.