Evenementenkalender

Geuldal wandelmarathon

Zaterdag 5 oktober 2019, Houthem, aula Adelante College

07:00 - 17:00

Website: www.wandelverenigingvilt.nl
Facebook: https://nl-nl.facebook.com/wvvilt/

38e editie van de Geuldalwandelmarathon op zaterdag 5 oktober 2019.
Een avontuurlijke wandeling langs de Geul van bron tot bijna monding. Een hele, halve, of voor de 3e keer de kwart marathon voor de jeugd van 6-14 jaar.

De Geuldalwandelmarathon is een wandeling door het dal van de Geul vanaf de bron in de omgeving van Eynatten tot bijna aan de monding in Houthem. De wandelaars van de hele marathon (42 km) en de halve marathon (21 km) met start in België, starten in Hauset en zij zoeken het prille begin van de Geul op. Een onschuldig stroompje water ontwikkelt zich tot een steeds grotere stroom. De Geul is mede de schepper van het fraaie Geuldal. Het kronkelend gedrag van het riviertje geeft de Geuldalwandelmarathon veel afwisseling en de nodige charme. Het is een genot  voor natuurliefhebbers en wandelaars om dit dal te doorkruisen. Dit gebied, ook wel de Ostkantons geheten, was vroeger Duits gebied wat te merken is aan de bouwstijl in dit gebied en de voertaal die hier nog steeds Duits is. Onderweg passeren de wandelaars  enkele markante punten, zoals de Hammerbrücke een spoorwegbrug, die de 2 dalen bij Hergenrath verbindt voor het treinverkeer. Een imposant bouwwerk over het Geuldal, dat begin vorige eeuw is gebouwd. In het plaatsje Hergenrath bevindt zich de eerste rust. Na de rust wandelt men door een bos met aan de voet van een steile rotsformatie de kabbelende Geul. Boven op de rotsformatie torent de Emmaburcht boven de kruinen van het bos uit en waakt over de stad “La Calamine” of Kelmis. Verder gaat het door dit bos met smalle bospaadjes om even later door een weiland de afdaling te nemen met een fraai uitzicht over “La Calamine”. Daarbij passeren de wandelaars de Sint Rochuskapel, steken een drukke weg over en komen in een natuurgebied langs de kronkelende Geul richting Moresnet.
Moresnet is van oudsher een bedevaartsoord met haar mooie staties in een prachtige tuin. In Moresnet wandelt men onder de hoge spoorbrug door, die thans geheel gerenoveerd is. Deze stamt uit de tijd van de Eerste Wereldoorlog en de spoorlijn verbindt Luik met Aken. De tocht langs de Geul gaat verder door weilanden en bospaden tot in zaal Communales in Plombières de volgende rustplaats bereikt wordt. Plombières (plomb is lood/Blei) ontleent zijn naam aan de “Bleiberg” waar zich, in het verleden, zink- en loodmijnen bevonden. Het zinkviooltje vindt hier ook zijn oorsprong en treft men nog steeds langs de oevers van de Geul aan.
Na de rust in Plombières volgt men de Geul door bossen en weilanden naar Sippenaeken, waar na het passeren van de camping “du Vieux Moulin” de grens overgestoken wordt en men weer op Nederlands grondgebied komt. Daar gaat het verder langs de Geul voorbij de Heijmans groeve en de Volmolen naar Epen. In het gemeenschapshuis ‘t Patronaat bevindt zich de volgende rust en daar is tevens de finish voor de halve marathon met start in Hauset. Hier bestaat ook de mogelijkheid om voor de halve marathon vanuit Epen naar Houthem te starten. Van hieruit gaat het verder langs de Geul, door weilanden die via de vele stegelkes met elkaar in verbinding staan en heeft men een prachtig uitzicht op de plaatsen Epen en Mechelen, die tegen het hellend groen omzoomd worden door zwart-witte vakwerkhuizen. In Mechelen gaat het even door het dorp om via een smal voetpad de Geul weer op te zoeken. In Partij waar men de weilanden verlaat, volgt men de Geul naar de Bek, om vervolgens Gulpen te bereiken, waar in café Paddock de voorlaatste rustplaats is ingericht. Vanuit Gulpen gaat het via het gehucht Beertsenhoven naar Stokhem, waar de jonge wandelaars van 6-14 jaar met hun begeleiders zich bij de ‘grote mensen’ voegen. Vanuit Stokhem loopt men dan over een smal voetpad langs de Geul richting Schin op Geul. Waar de “Gronselerput” in de Geul stroomt, is men aan de voet van de beruchte Keutenberg, die echter niet beklommen hoeft te worden. Via Engwegen bereikt men voor een laatste rustpauze Schin op Geul, waar de andere oever van de Geul wordt opgezocht. Langs de kastelen “Gen Hoes”, “Schaloen” en “Oost” wordt Valkenburg bereikt. Hier hebben de jeugdige kwart marathonlopers bij het Koetshoes hun eigen rustplaats. De laatste etappe gaat via het centrum van Valkenburg door het Geuldal en om tenslotte weer te eindigen bij de Aula van Adelante in Houthem.
Naar de startplaatsen Hauset, Epen en Stokhem is busvervoer mogelijk. Dit kan uitsluitend via voorinschrijving op de website worden gereserveerd. Voorinschrijving is mogelijk tot en met 1 oktober 2019. U kunt ook op 5 oktober inschrijven in het startlokaal, dan kan echter geen garantie worden gegeven over een plaats in de bus. De bussen van Berg naar Hauset vertrekken tussen 6.10 en 6.30 uur en om 7.30 uur (42 km) en van Epen naar Hauset  (21 km) om 8.00 uur. Om 9.30 uur vertrekt de bus van Berg naar Epen voor de 21 km en de bus voor de kwart marathon naar Stokhem vertrekt om 10.05 uur.
Starttijden (zonder busreis):

42 km Mehrzweckhalle in Hauset tussen 7.00 en 9.00 uur
21 km Patronaat in Epen tussen 9.00 en 12.00 uur
21 km in Hauset met finish in Epen tussen 7.00 en 9.00 uur
10,5 km in buurthuis Stokhem tussen 10.00 en 12.00 uur
De wandeltocht gaat onder alle weersomstandigheden door.

Met sportieve groet                

Wandelvereniging Vilt