Evenementenkalender

Gravel Series Limburg 2020 "Liberation rides"

Zondag 13 september 2020, Banholt

09:00 - 18:00

Website: https://crossbordercycling.eu/project/gravel-series-limburg-2020-liberation-rides/
Facebook: https://www.facebook.com/cyclingcrossborder/

Voortbordurend op het succes van de GRAVEL SERIES LIMBURG in 2018 en 2019 organiseren we in 2020 ook weer twee bijzondere gravel rides die gelinkt zijn aan het thema bevrijding. Deze LIBERATION-edities vinden plaats op zondag 10 mei (Start en finish Shimano Experience Center Valkenburg) en op zondag 13 september (Start en finish in Banholt). In September vieren we de bevrijding van Zuid-Limburg. Twee bijzondere momenten in de geschiedenis van ons land en regio waar we graag bij stilstaan.

De elementen voor deze tocht zijn weer aanwezig. Bijzondere ritten over de vele prachtige gravel en onverharde paden het Zuid-Limburgse Heuvelland en in de Limburgse grensstreek. We passeren de vele plaatsen die een uniek verhaal vertellen over het thema bevrijding en vrijheid. Hierbij valt o.a. te denken aan de Amerikaanse begraafplaats in Margraten, Mesch het eerste Nederlandse dorpje dat bevrijd werd, de Siegfriedlinie en de vele monumenten die teruggrijpen op de historie van de Tweede Wereldoorlog, etc. Hiermee wordt een nadrukkelijke link gelegd met het verleden, heden en toekomst op het gebied van gedenken, herdenken, bevrijding en vrijheid.

Eerbetoon aan veteranen

De organisatie achter de Gravel Series willen tijdens de derde editie nog levende veteranen eren door hen gratis deelname aan te bieden voor het evenement. Organisator George Deswijzen licht toe. “Samen met Bert en Lars Toma spelen we al langer met deze gedachte. Wij hebben onze vrijheid en veiligheid in het verleden maar zeker ook in het heden te danken aan de mannen en vrouwen die zich hier in Nederland en ver daarbuiten ingezet hebben. Wij willen iets terugdoen nu dat kan. Het Liberation thema van de Gravel Series, herdenken en gedenken, leent zich uitstekend om deze geste te kunnen doen. Zeker in het jaar van de Invictus games (Den Haag mei 2020) is dit een passend eerbetoon.” De organisatie trekt in deze opzet samen met het Veteranen instituut op. Het Veteranen instituut is een landelijke organisatie die de belangen van Nederlandse veteranen behartigt.

Routes

Voor de Liberation rides op 10 mei en 13 september hebben we maar liefst 4 routes in de aanbieding.

Family ride
Nieuw is de uitgepijlde family ride route. Deze 20 kilometer lange route is ideaal voor het hele gezin op haast alle types fietsen met profielband. De route is goed toegankelijk voor beginners en voor families die met de fietskar achter de gravelbike of MTB willen rijden.

Liberation ride
Deze route is ook uitermate geschikt voor de beginnende graveller en voert langs bijzonder mooie plekjes in de gemeente Eijsden-Margraten. De 500HM zijn goed te doen en worden voldoende afgewisseld met snellere passages.

Crossborder ride
Deze uitdagende ride voert over de landsgrenzen heen richting Belgie en Duitsland. Prachtige gravelpaden door het natuurschoon van onze provincie laten elk wielerhart sneller kloppen. Met 1400HM krijg je een mooie balans in vlak rijden en beklimmingen voor de wielen.

Ultimate ride
De ultieme gravellride door Limburg en de grensstreek. Dit is de ride voor de echte gravellliefhebber. Bijna 1900HM wachten op je over de mooiste onverharde wegen die we hebben kunnen vinden.