Zorgeloos zonnepanelen

De gemeente Eijsden-Margraten wil uiterlijk in 2040 energieneutraal zijn. Maar hoe zorgen we ervoor dat we minder afhankelijk worden van fossiele hulpbronnen? En hoe houden we de energierekening betaalbaar? Via het project Zorgeloos Zonnepanelen kunnen inwoners investeren in duurzame energie.

In het voorjaar van 2016 startten wij met het inmiddels zeer succesvolle project Zorgeloos Zonnepanelen. Een project waarbij het de inwoners mogelijk wordt gemaakt eigenaar te worden van zonnepanelen zonder te investeren. Door zonnepanelen op het dak van uw woning te plaatsen kunt u op eenvoudige wijze zelf energie opwekken. U maakt minder energiekosten én levert een positieve bijdrage aan het milieu. Een win-win situatie dus. Veel mensen zien echter op tegen de hoge investeringskosten en de hoeveelheid regelwerk. Als gemeente steken we een helpende hand uit door woningeigenaren te helpen met de aanschaf van zonnepanelen. Het project draagt de naam Zorgeloos Zonnepanelen.

Ons aanbod?
Wij bieden u de mogelijkheid om tegen een rente van slechts 1% bij de gemeente een lening af te sluiten. Volta Limburg regelt vervolgens de rest. Zij onderzoeken wat er mogelijk is op uw dak, plaatsen de panelen en dragen 15 jaar lang zorg voor het onderhoud. En u? U ziet uw energiekosten omlaag gaan, ziet de waarde van uw woning omhoog gaan én u kunt met trots uitdragen dat u een belangrijke bijdrage levert aan de verduurzaming van deze gemeente.

Voordelen
• U wordt helemaal ontzorgd. Wij zorgen voor het aanbrengen van de panelen en het beheer en onderhoud daarvan. In opdracht van de gemeente worden deze werkzaamheden door Volta Limburg uitgevoerd. Verder wordt ervoor gezorgd dat u de btw aan het begin van het traject over de totale investeringskosten terugontvangt.
• U gaat met de gemeente een overeenkomst aan, waarin u de zonnepanelen van de gemeente koopt en gedurende 15 jaren maandelijks afbetaalt. U kunt altijd boetevrij vervroegd aflossen. Het enige dat u moet doen, is even contact opnemen met uw verzekeringsmaatschappij om te zorgen dat de panelen verzekerd zijn.
• U betaalt slechts 1% rente over het financieringsbedrag.
• Wij garanderen het functioneren van de zonnepaneleninstallatie gedurende 15 jaar.

Meedoen?
Meld u dan aan voor een dakcheck. Volta Solar gaat dan bekijken of uw dak geschikt is en u ontvangt een vrijblijvende offerte en een contract van de gemeente. Na akkoord worden de zonnepanelen zo snel mogelijk door Volta Solar op het dak geplaatst.

Ook kunt u op de Zonnekaart van Eijsden-Margraten alvast de mogelijkheden voor zonnepanelen of een zonneboiler op uw woning bekijken.

Terugvordering btw
Particulieren die zonnepanelen kopen kunnen de btw op de aankoop en installatie (21 procent) terugvragen bij de Belastingdienst. Als zonnepaneelhouder bent u eigenlijk ondernemer. Uw zonnepanelen leveren stroom voor u op, maar een deel van die stroom gebruikt u niet. Dit deel levert u automatisch terug aan de energiemaatschappij, waardoor u ondernemer bent voor de btw. U kunt, als kleine ondernemer, daarom voor kiezen om mee te doen met de kleineondernemersregeling (KOR).

U doet 1 keer btw-aangifte
In de aangifte vraagt u de btw over de aanschaf en installatie terug en geeft u de btw aan die u moet betalen. Dat is vaak een vastgesteld bedrag (forfait). Daarna doet u geen btw-aangifte meer. U bent dus geen btw meer verschuldigd over de stroom die u teruglevert aan uw energiemaatschappij of de stroom die u zelf gebruikt. Voor deelnemers van het project Zorgeloos Zonnepanelen kan de btw-terugvordering van gemeentewege door Jacq Linssen BTW-Advies verzorgd worden.

Een belangrijk element om rekening mee te houden is het plafond dat door de Belastingdienst verbonden wordt aan de btw-aangifte. Deze ligt op een opwekvermogen van in totaal 10.000 Wp. Komt u boven dit opwekvermogen uit dan is zowel de levering aan het energienet als de levering aan zichzelf onderworpen aan de heffing van omzetbelasting. Dit dient meegenomen te worden in de periodieke aangiften. De van gemeentewege geboden service niet betrekking heeft op deze werkzaamheden. Geadviseerd wordt dan ook om bij het gewenste opwekvermogen stil te staan bij de gevolgen voor de btw-teruggave. Neem hierover tijdig contact op met de Belastingdienst.

Meer weten?
Checklist indieningsvereisten zonnepanelen (PDF, 139.8 kB) (PDF, 139.8 kB)
Voorbeeld overeenkomst van koop en verkoop op afbetaling - particuliere woningeigenaren (PDF, 114.9 kB)
Bijlage 2 overeenkomst van koop en verkoop op afbetaling (PDF, 182.2 kB)(PDF, 182.2 kB)
Presentatie Informatieavond 11 en 18 april 2019 (PDF, 7.8 MB)