'NATUURLIJK' in Bemelen

Sinds jaar en dag zijn de mensen in Bemelen actief bezig met hun omgeving. Zo is er o.a. de ‘Sjoeffelploeg’, een club vrijwilligers, actief met het schoffelen rond de kerk en het onkruid vrijmaken van de pastorie. Er is eén groep die steekt er echt met kop en schouders boven uit: de vogelwerkgroep Bemelen, kortweg de VWB!!
Of het nu gaat om het schoonmaken van paddenpoelen of het traditioneel “ tuunen” van hagen, de vogelwerkgroep is erbij.

Enkele jaren geleden zijn bij het project rond de Wolfskop wandelroute; een samenwerking tussen verschillende natuurverenigingen en de gemeente, paden aangelegd en opgeknapt, hagen geplant en is het vroegere riool overstort omgetoverd tot een natuurlijke waterbuffer. En met succes….

Het vroegere waterbassin, met stapelmuren en ruigte voor amfibieën en kleine zoogdieren is bijna geheel overwoekerd. Het pad vanuit de Molenweg naar de Slingerberg was ook nauwelijks nog begaanbaar . Ook het aangelegde pad op de Slingerberg is veranderd in een oerwoud.

Meer natuur is mooi, maar om de natuur te beleven is vaak toch een helpende hand nodig om alles begaanbaar te houden
Het resultaat mag er zijn. Na al het harde werk kan iedereen weer vol op genieten van deze mooie plekjes. De dicht gegroeide buffer, laat weer sporen zien van water, de paden zijn begaanbaar en de zitplekken zijn zichtbaar.. Meer dan genoeg reden om hier in alle rust van te genieten.

Initiatieven

“ Met deze actieve jonge oudere en oudere jongeren heeft de gemeente goud in handen”, zeggen wethouder van o.a. Recreatie & Toerisme en  Immaterieel Erfgoed Gerry Jacobs en Jos Custers, wethouder van o.a. Openbare Ruimte.
Graag zien we als gemeente meer van dit soort acties. Bent u geïnteresseerd, geïnspireerd, denkt u eraan om in uw buurt ook iets  te doen?  Of wilt u gewoon een keer meedoen op andere plekken, dan kan dat natuurlijk. Niet alleen in Bemelen zijn mensen actief bezig in ons Buitengewone Buitengebied. In Cadier en Keer, Noorbeek, Gronsveld en op andere plekken zijn er georganiseerde enthousiaste natuurliefhebbers actief.
Wilt u mee doen, mee genieten, meewerken of zelf een actie starten, stuur dan een mailtje naar info@eijsden-margraten.nl en wij kijken graag waar dit kan.