Uitbreiding wandelpaden rond kasteel Mheer

Maandag 19 maart 2018

In samenwerking met de familie De Loë is een uniek stukje cultureel en landschappelijk erfgoed op het landgoed van Kasteel Mheer toegankelijk gemaakt en een nieuw pad sluit aan op de hof van Libeek.

Het kasteeldomein is onlangs aangemerkt als landgoed in het kader van de Natuurschoonwet, bedoeld om een samenhangend landgoed in omvang en kwaliteit in stand te houden voor de toekomstige generatie. Kasteel Mheer is al vele eeuwen in bezit van de familie De Loë. In de 12e eeuw zwaaide de familie Van Mere er de sceptor, die in 1411 in vrouwelijke lijn vererfde op de familie Van Libeek, in 1478 op de familie Van Imstenrade en sinds 1661 is de zorg van het kasteel en bijbehorend landgoed toevertrouwd aan de familie De Loë. De huidige kasteelheer Baron Degenhard de Loë is de negende generatie op kasteel Mheer.

In samenwerking met de gemeente heeft baron De Loë paden op het landgoed opengesteld. Om het gehele landgoed goed te kunnen beleven en toegankelijk te maken, is een tweetal extra paden ten noorden en ten zuiden van het kasteel aangelegd. Dit is gebeurd in samenwerking met de gemeente en het IKL. De nieuw aangelegde paden op het landgoed zijn tussen zonsopgang en zonsondergang toegankelijk.

De nieuwe graspaden zijn uit gerasterd met paal en draad, om zo het karakter van het gebied zo origineel mogelijk te houden. Door de kasteelpoort over de brug loopt u over de cour en komt u langs het kasteelpark met eeuwen oude bomen. Vanaf hier ontrolt zich, al lopend door de fraaie lindelaan, een prachtig uitzicht op het kasteel, de bijgebouwen, de kasteeltuin en de glooiende landerijen en boomgroepen. U bevindt zich op een van de hoogste gelegen punten van de gemeente Eijsden-Margraten met een prachtig zicht op het Maasdal.

Het landgoed is echter groter dan enkel de weides achter het kasteel. Vanaf de Duivenstraat is een nieuw pad aangelegd tussen de weilanden, akkers en fruitpercelen, dat aansluit op de Smeetsgrubbe. Het nieuwe pad sluit aan op de wandelpadenstructuur van de Herkenradergrub.

Aan de zuidkant van het landgoed wordt onder de Mheerderheide een geheel nieuw pad aangelegd door de Gebrandegrubbe. Dit pad loopt straks richting de Voerenstraat in België. Met deze verbinding wordt de oude relatie met landgoed Snauwenberg en Altenbroek in ’s Gravenvoeren hersteld.

Bij de entrees en paden op het landgoed zijn bordjes geplaatst die de openstelling van het landgoed en de paden benadrukken. Op deze bordjes staan de gebruiksvoorschriften en spelregels waar bezoekers zich aan moeten houden. Gemeente en eigenaar hebben nu afspraken gemaakt om de komende 25 jaar de toegankelijkheid, het beheer en onderhoud van het gebied samen te garanderen.

Mheer

Gemeentehuis Margraten (Op afspraak)

  • Amerikaplein 1, 6269 DA Margraten
  • Nu gesloten.
  • Maandag: 9.00 - 12.00 uur

Servicepunt Eijsden (Op afspraak)

Receptie KCC Margraten