Voormalige kloostercomplex wordt Euregionale plek voor reflectie, verbinding en vernieuwing

Maandag 9 juli 2018

Het voormalige kloostercomplex in Hoogcruts opent in augustus zijn deuren en wordt een Euregionale plek voor reflectie, verbinding en vernieuwing. Met tentoonstellingen, documentaires, lezingen, onderzoek, buitenactiviteiten, theater, muziek en makers’ meetings gaat HX hoogcruts zich in en rond het complex richten op diverse thema's binnen ontwikkelingen in de kunst, cultuur, natuur en technologie. HX hoogcruts wil deze ontwikkelingen onder de aandacht van een breed publiek brengen.  

Passend concept

Sinds de brand op 6 september 1979 was het Rijksmonument een karakteristiek, maar verwaarloosd complex. Hierin kwam verandering toen Stichting Het Limburgs Landschap in juli 2011 het klooster en de tuin met steun van de gemeente Eijsden-Margraten kocht. Deze zomer worden de consolidatie-, restauratie- en opruimwerkzaamheden afgerond en vindt de oplevering van het casco plaats. Om een passend concept en nieuwe bestemming te ontwikkelen zocht Het Limburgs Landschap de samenwerking met Studio Wanders. Jonathan Wanders (Studio Wanders) ging hiervoor de samenwerking aan met Jeroen Seeverens (Xentropics) en Nicole Cloudt (Concept Cloudt). Na goedkeuring van het concept is Studio Wanders gestart met de vervolgstappen in de ontwikkeling van klooster Hoogcruts met als doel in augustus 2018 te starten onder de naam HX hoogcruts.

HX hoogcruts
De nieuwe naam HX hoogcruts is afgeleid van de oorspronkelijke naam Hoog Kruis. Waar het Kruis staat voor het verleden en de religieuze functie, staat de X voor de toekomst en verwijst hij naar crossovers en experimenten. De rijke historie komt op een subtiele wijze terug in de programmering doordat er op een eigentijdse manier nieuwe betekenis aan wordt gegeven.

Vernieuwing
Door de centrale Euregionale ligging en de historie is HX bij uitstek een plek waar bijzondere samenwerking over grenzen heen kan leiden tot vernieuwing. Een combinatie van ontmoetingen, interactie en de juiste omgeving vergroten de kans op kruisbestuivingen. HX draait om beleving van nieuwe verhalen, ontstaan uit het bekende en onbekende, het lokale en globale. HX wil een ander geluid laten horen en iets nieuws toevoegen aan de regio. Kortom, een inspirerende plek, waar een afwisselend, kwalitatief aanbod en de veranderingen in de seizoenen het ritme bepalen.

Pilotproject
De ontwikkelfase van HX hoogcruts is een pilotproject, een proces van ruim 2 jaar tussen medio 2018 en eind 2020. Afhankelijk van het resultaat bepalen de initiatiefnemers van HX in overleg met Het Limburgs Landschap de vervolgstappen en bekijken ze welke nieuwe investeringen nodig zijn. De gedeelde ambitie is om HX voortdurend te laten evolueren tot een lerend platform en ontmoetingsplek, een dynamisch venster op de wereld.

Denktank
Een succesvolle realisatie van deze visie staat of valt met een goede programmering. Naast de ontwikkeling van eigen projecten doet HX ook een beroep op een diverse groep van mensen en instellingen in de Euregio. Eén van de eerste projecten is de organisatie van een denktank-workshop in begin augustus. Doelen van deze workshop zijn het creëren van draagvlak binnen een brede gemeenschap en het genereren van nieuwe ideeën voor de programmering. Tijdens deze workshop vormen vier thema’s het uitgangspunt: Ons dagelijks brood, Grenzen(loos), Zin en onzin en Flora en fauna.

WEB_Logo_HXhoogcruts_medium_StudioWanders_20180704

www.hxhoogcruts.eu.


Zie ook: Ondernemers blazen Hoogcruts nieuw leven in (PDF, 59.6 kB) (bron: De Limburger)
              Open venster op de wereld (PDF, 214.4 kB) (bron: De Limburger)

Gemeentehuis Margraten (Op afspraak)

  • Amerikaplein 1, 6269 DA Margraten
  • Nu gesloten.
  • Maandag: 9.00 - 12.00 uur

Servicepunt Eijsden (Op afspraak)

Receptie KCC Margraten