Wandelen in een buitengewoon buitengebied

Maandag 3 september 2018

Geniet u ook zo van de vele wandelpaden in Eijsden-Margraten? Begrijpelijk, want ons buitengebied is een uniek stukje erfgoed. Wat veel mensen echter niet weten, is dat niet alle wandelpaden hetzelfde zijn en niet alle paden vrij toegankelijk zijn. Op natuurterreinen gelden bijvoorbeeld andere regels dan op onverharde veldwegen. Dit zorgt wel eens voor misverstanden.

Struinen door de natuur
Bijna iedereen weet wel dat je, al struinend door de kwetsbare natuurgebieden, niet je honden los moet laten rennen. Flora en fauna kunnen namelijk flinke overlast ondervinden van loslopende honden en bijzondere planten en zelfs diersoorten worden vertrapt of verjaagd. Maar soms gaat dit nog wel eens mis.  Daarom hebben terreinbeheerders zoals Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en Limburgs Landschap toegangsborden geplaatst bij de ingang van elk gebied. Daarop staat bijvoorbeeld wanneer het gebied toegankelijk is en of je er vrij mag wandelen. Elk gebied is uniek en voor elk gebied gelden eigen regels.

Wandelen over landgoederen
Naast toegankelijke natuurgebieden hebben we in onze gemeente ook verschillende landgoederen die hun terreinen open stellen voor publiek, zoals het kasteel in Mheer en in Eijsden. Als wandelaar kunt u daar tussen zonsopgang en zonsondergang gebruik maken van de (private) wandelpaden. Ook hier staan bij de entrees en paden bordjes met gebruiksvoorschriften. Hou er bijvoorbeeld rekening mee dat honden op het landgoed aangelijnd moeten worden en fietsen verboden is. Wilt u een georganiseerde wandeltocht of andere activiteit organiseren, dan vragen we u vriendelijk eerst toestemming te vragen aan de eigenaren.

Juist gebruik
De gemeente heeft met de eigenaren van landgoederen en met terreinbeheerders afgesproken dat BOA’s toezien op het juist gebruik van de paden. We wensen u veel wandelplezier in de prachtige omgeving, maar wel met aandacht voor de unieke maar ook kwetsbare flora en fauna in onze gemeente.

- Wandelen Savelsbos vvv_2015_000131
 

Gemeentehuis Margraten (Op afspraak)

  • Amerikaplein 1, 6269 DA Margraten
  • Nu gesloten.
  • Maandag: 9.00 - 12.00 uur

Servicepunt Eijsden (Op afspraak)

Receptie KCC Margraten