Onderzoek vast-draadloos netwerk Heuvellandschap succesvol afgerond!

Woensdag 6 februari 2019

Een betere internetverbinding voor afgelegen gebieden in het heuvelland is realiseerbaar door gebruik te maken van een zogenaamd vast-draadloos netwerk. Dat is de conclusie van een haal-baarheidsonderzoek dat in 2018 is uitgevoerd door Greenet in opdracht van de Provincie Limburg, en de Lijn-50 gemeenten Eijsden-Margraten, Gulpen-Wittem en Vaals. “Wij zijn erg tevreden met de uitkomst van dit onderzoek naar deze bijzondere vorm van draadloze infrastructuur” aldus wethouder Gerry Jacobs gemeente Eijsden-Margraten. “Ook met de wetenschap dat dit een mogelijkheid is om de moeilijk te bereiken locaties, de zogenaamde witte gebieden, in het heuvelachtige landschap te ontsluiten maakt dit onderzoek succesvol” vult gedeputeerde Hans Teunissen aan.

Op woensdag 6 februari jl. werd bij het MergellandEi in Eckelrade, een van de deelnemers, het haalbaarheidsonderzoek feestelijk afgesloten. Guus en Vera Lardinois: “Wij zijn blij dat ook wij als ondernemers nu een goede internetverbinding hebben en daardoor ook ‘online’ goed  bereikbaar zijn.”

Limburgse samenleving digitaliseert
“Vooral voor de bewoners en bedrijven in het buitengebied is dit goed nieuws. Zij zijn de grote win-naars. Door de toegang tot snel internet zijn ze optimaal voorbereid op alle toekomstige digitale ontwikkelingen op het gebied van wonen, werken, studeren, veiligheid en zorg op afstand. Juist nu de Limburgse samenleving verder digitaliseert, wordt snel internet steeds belangrijker voor de leefbaarheid en bedrijvigheid van het buitengebied”, aldus Teunissen.

Snel internet voor alle inwoners van Limburg
Met dit doel is de Provincie Limburg in 2016 gestart met een plan van aanpak. Voor Zuid-Limburg is gezocht naar mogelijkheden om de witte gebieden aan te sluiten op sneller internet. Gezien het heuvelachtige en uitgestrekte gebied bleek dit een uitdaging te zijn. Vandaar dat er gekozen is om een haalbaarheidsonderzoek uit te voeren met een draadloze verbinding.
Voor de uitvoering van het onderzoek is gezocht naar de geografisch moeilijk bereikbare locaties en hoe deze bereikbaar te maken met behulp van een draadloze verbinding. Hiervoor moest een geschikte locatie worden gevonden voor een antenne-opstelpunt. Het doel is zoveel mogelijk adressen te bereiken die geen of slechte internetverbinding hebben. Geïnteresseerden konden zich aanmelden voor gratis deelname aan dit onderzoek.

De proef is in 2018 uitgevoerd door apparatuur te installeren aan de reeds bestaande zendmast in Eys (gemeente Gulpen-Wittem). Vanaf die mast heeft de firma Greenet een glasvezel verbinding weten te maken met haar netwerk en kan daarmee het draadloze internet naar de eindgebruiker realiseren. Deelnemers, gelegen binnen een straal van circa 10km, zijn met een buitenontvanger aangesloten op het netwerk en kunnen zo gebruik maken van een breedbandverbinding. 

Foto onderschrift: V.l.n.r. Guus Lardinois en Frank Weening (Greenet)
Zittend, gedeputeerde Hans Teunissen, Vera Lardinois en wethouder Gerry Jacobs gemeente Eijsden-Margraten.
 

Ralph Sluymans fotografie