Eijsden-Margraten kleurt groen na de Nationale Boomfeestdag

Donderdag 14 maart 2019

Meer dan 200 leerlingen van de basisscholen in Eijsden-Margraten zijn op de Boomplantdag druk in de weer geweest. Op 13 maart is in Poelveld, gelegen in de kern Eijsden,  het eerste van vier minibossen genaamd: ‘Tiny Forest’ aangelegd. Ook gouverneur Theo, Bovens, burgemeester Dieudonné Akkermans, wethouders Gerry Jacobs, Chris Piatek en IVN Natuureducatie hebben de handen uit de mouwen gestoken. Samen met de leerlingen hebben ze 640 jonge bomen geplant op het eigen schoolplein, in de buurt of in het buitengewone buitengebied. De kinderen hebben genoten en De Boomfeestdag was ook dit jaar weer een groot succes.


Een Tiny Forest is een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan. Het minibos wordt een prettige ontmoetingsplek voor buurtbewoners en verbetert het klimaat en de biodiversiteit in de wijk. Het is tevens een prettige plek voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren. Kinderen leren in het buitenlokaal bijvoorbeeld vogelhuisjes maken van boomstammetjes en worden opgeleid tot Tiny Forest Ranger.

Buitengewoon Buitengebied
Burgemeester Dieudonné Akkermans: “We hebben hier alles in huis wat het Nationaal Landschap Zuid-Limburg en uiteraard Eijsden-Margraten, zo uniek in Nederland maakt. Het plateau, de hellingen en het Maasdal; met fraaie vergezichten en zichtlijnen en panorama’s, afgewisseld met de beslotenheid van fraaie dorpen, karakteristieke fruitboomgaarden, bijzondere natuurgebieden en zeer zeldzame flora en fauna.”
Dit maakt het buitengebied een buitengewoon aantrekkelijk landschap om te zien en te beleven. Uit de opbrengsten van de bijeenkomsten in het kader van het project ‘Buitengewoon Buitengebied’ is gebleken dat de inwoners veel waarde hechten aan het groen in hun directe leefomgeving. Naast het beschermen van wat er al is, betekent dit ook investeren in nieuwe aanleg en dat is met veel enthousiasme gedaan door de toekomstige generatie, die daar zelf ook de vruchten van kunnen plukken!

100 nieuwe fruitbomen
Over een paar jaar letterlijk vruchten plukken want de basisscholen uit Oost-Maarland, Mheer en Cadier & Keer hebben in Oost-Maarland karakteristieke hoogstamfruitbomen geplant met hulp van Hoveniersbedrijf Mheer Groen. Achter de basisschool in Gronsveld werden deze fruitbomen ook geplant. De leerlingen werden hier geassisteerd door ruim 30 vrijwilligers van de ANWB.

Meer groen
Niet alleen tijdens boomfeestdag wordt aan het groene raamwerk van de gemeente gewerkt. Afgelopen winterperiode zijn tussen het kasteel van Eijsden en de Belgische grens, 60 typisch Limburgse iepen geplant en is het voormalige dennenbosje nabij de Amerikaanse begraafplaats in Margraten omgevormd tot hoogstam boomgaard met stobbenwal. Tussen Margraten en Scheulder is een perceel ingericht met solitaire bomen en is een ouderwetse haag met zogenaamde ‘overstaanders’ geplant.

“Komende periode zetten we in op versterking van het groene raamwerk in de gemeente door aanplant van bomen, hoogstamfruitbomen, hagen, graften, laanstructuren en een tweede Tiny Forest. Daarnaast kijken we samen met de stichting IKL of het mogelijk is een aanplantregeling voor particuliere huisweides rond de kernen op te stellen met behulp van provincie Limburg.
Zo houden we het landschap levend met verantwoorde ruimte voor een sterke plattelands-economie”, aldus wethouder Gerry Jacobs.

Foto's: Ralph Sluysmans