Legpenning van Verdienste voor Laur Rutten

Maandag 1 april 2019

Op zaterdag 30 maart 2019 reikte burgemeester Dieudonné Akkermans de Legpenning van Verdienste uit aan de heer Laur Rutten. Hij kwam hiervoor in aanmerking door zijn bijzondere prestaties en brede maatschappelijke inzet op het gebied van cultuur, ontwikkelingswerk, educatie en liberation in Eijsden-Margraten. De Legpenning van Verdienste werd aangeboden tijdens het Lenteconcert.

Sluysmans fotografie: Laur Rutten en burgemeester Dieudonné Akkermans
 

Theater en muziek
De heer Rutten startte zijn loopbaan als groepsleider bij Stichting Jan Baptist, een instelling voor mensen met een beperking. Voor deze mensen organiseerde Rutten cabaretvoorstellingen in het theater aan het Vrijthof. Ook was hij twaalf jaar lang de kartrekker en muzikaal leider van het jongerenkoor in de kerk te Eijsden. Hij is actief als troubadour bij vele verenigingen op vrijwillige basis. Rutten schrijft zijn eigen teksten en zingt de liederen zelf onder begeleiding van zijn gitaar of piano. Hij heeft diverse cd’s gemaakt en de opbrengst hiervan ging altijd naar een goed doel. Zijn meest recente werk is de cd ‘Grenzeloos’ die Rutten op 30 maart presenteerde. Verder is Rutten ook actief bij de Stichting Jambo Hakuna Matata.

Liefde voor de gemeenschap
Naast zijn betrokkenheid bij diverse theater- en muziekproducties, maakte Rutten zich ook op andere manieren sterk voor de gemeenschap. Zo schreef hij tussen 2013 en 2016 het cultuurbeleidsplan ‘Erfgoededucatie Zilverlingen’ in opdracht van de gemeente Eijsden-Margraten. Hij heeft als examenwerk het project “Ik wist dat je kwam’ voltooid in samenwerking met de Amerikaanse begraaf-plaats. Dit is een audiotour over het verhaal van één soldaat en de geschiedenis van de bevrijding van Zuid-Limburg. Tegenwoordig is Rutten zeer betrokken bij ’75 jaar Liberation’ in Zuid-Limburg.

Legpenning van Verdienste
De Legpenning van Verdienste wordt toegekend als blijk van waardering aan ingezetenen, die een bijzondere prestatie hebben verricht. De onderscheidene ontvangt een gewaarmerkt uittreksel uit het register van gemeentelijke onderscheidingen, het zogenaamde ‘Gulden boek’.