Bijzondere panden in Eijsden-Margraten

Maandag 7 december 2020

Drie vragen aan

In onze gemeente staan behalve rijksmonumenten ook beeldbepalende panden. In opdracht van gemeente Eijsden-Margraten zijn over deze panden verhalen verzameld. Nicky Pouw, beleidsmedewerker erfgoed vertelt ons meer over dit project.


Vanwaar de verhalen?

“Ons gebouwd erfgoed is meer dan alleen een verzameling stenen. De panden vertellen ons verhalen die tot ver in het verleden gaan. Panden die weliswaar geen monument zijn, maar tóch van waarde als een stukje tastbare lokale geschiedenis. Het project is tot stand gekomen dankzij de medewerking van lokale historici en heemkundeverenigingen, die vaak ook mooie oude foto’s beschikbaar stelden. Het leverde ontroerende en grappige anekdotes op en we zijn veel dingen te weten gekomen over de lokale geschiedenis.”


Hoe worden deze panden behouden?

“Eigenaren onderhouden hun pand en voeren herstel uit. Vaak lopen ze tegen extra kosten aan vanwege bijzondere materialen zoals mergel en natuursteen, waar ook vakmanschap bij komt kijken. Daarom verleent de gemeente onderhoudssubsidie voor beeldbepalende panden. Informatie staat op de website van de gemeente, maar je mag ook bellen.”


Waar vind ik deze verhalen?

"De verhalen zijn te vinden via onze website eijsden-margraten.nl/zoekfunctie: ‘bijzondere panden’."