Ontwikkeling visie buitengebied Eijsden-Margraten

Denk mee over het ‘Buitengewoon Buitengebied’

De gemeente Eijsden-Margraten gaat een duidelijke toekomstvisie op haar ‘Buitengewoon Buitengebied’ ontwikkelen. Recente ontwikkelingen vragen om aandacht. De gemeente ontwikkelt de visie met input uit de samenleving. Eind 2019 moet de visie klaar zijn.

Het buitengebied staat volop in de schijnwerpers. “De rol van de agrarische sector, de energieopgave en de toenemende toeristische druk beïnvloeden het gebied rondom onze dorpskernen. Daarom wil onze raad een duidelijke visie voor het buitengebied ontwikkelen”, zegt Dieudonné Akkermans, burgemeester gemeente Eijsden-Margraten. “Het is belangrijk dat er een visie komt waarin ruimte is voor ontwikkeling, maar met respect voor de kwaliteit van ons landschap.”

In gesprek met de samenleving
Om tot een breed gedragen visie op het buitengebied te komen, start de gemeente een traject met de samenleving. Dieudonné Akkermans: “Gebruikers van het buitengebied weten wat er speelt en leeft. Daarom willen we met zoveel mogelijk mensen in gesprek over wat zij belangrijk vinden in het buitengebied.” De start van deze fase wordt gemarkeerd door een kick-off bijeenkomst voor inwoners en geïnteresseerden op zaterdag 15 december 2018. In het eerste kwartaal van 2019 worden deze gesprekken afgerond.

Onderlegger
De belangrijkste waarden van het buitengebied brengen kansen en uitdagingen met zich mee. In de tweede helft van 2019 brengt de gemeente in kaart in welke richting het buitengebied zich kan ontwikkelen. De uitgangspunten worden in de samenleving getoetst en dienen als onderlegger voor die visie op het buitengebied.

GMAR066 UIT infographic
 

Gemeentehuis Margraten (Op afspraak)

  • Amerikaplein 1, 6269 DA Margraten
  • Vandaag geopend tot 12.00 uur
  • Vanmiddag: 17.00 - 19.00 uur

Servicepunt Eijsden (Op afspraak)

Receptie KCC Margraten