Beroep en bedrijf aan huis

Beroep en bedrijf aan huis

De meeste starters beginnen met hun onderneming vanuit de eigen woning. Bij de toetsing van deze aanvragen aan de bestemmingsplannen blijkt dat in een groot gedeelte van de (oudere) bestemmingsplannen niets is geregeld ten aanzien van beroep en bedrijf aan huis. Hierdoor bestaat vaak onduidelijkheid over de vraag of het uitoefenen van bepaalde aan huis verbonden werkactiviteiten al dan niet is toegestaan, of toegestaan zou kunnen worden. Dit maakt het goed beoordelen van de aanvragen moeilijk.

Vanuit huis

Als u vanuit huis werkt oefent u uw beroep op kleine schaal in uw woning uit; de woning blijft voornamelijk dienst doen als woonhuis. Het is niet zonder meer toegestaan om in elk woonhuis een aan huis verbonden beroep te starten. Dit is vastgelegd in het betreffende bestemmingsplan. Ook moet het pand de uitstraling en functie van een woning blijven behouden.

Vrije beroepen

Daarnaast zijn er nog de zogenaamde Vrije beroepen. Deze vrije beroepen kunnen altijd in een pand met een woonbestemming worden uitgeoefend, zolang de beoefenaar van dit soort beroepen ook bewoner is van het pand en er voldoende woonruimte voor die persoon beschikbaar blijft.

Vrije beroepen zijn bijvoorbeeld: huisarts, tandarts, dierenarts, fysiotherapeut, advocaat, notaris, accountant, makelaar en daarmee vergelijkbare beroepen. Bij twijfel over de aard van uw beroep of met andere vragen kunt u contact opnemen met de bedrijvencontactfunctionaris

Informatie

Wenst u over dit onderwerp meer informatie, dan kunt u per e-mail (info@eijsden-margraten.nl) contact opnemen met Susanne Martens.

Gemeentehuis Margraten (Op afspraak)

  • Amerikaplein 1, 6269 DA Margraten
  • Nu gesloten.
  • Morgen: 9.00 - 12.00 uur

Servicepunt Eijsden (tijdelijk gesloten)

Receptie KCC Margraten